Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem megvehetô Verespatak!

  • 2006. június 30.
  • humusz
Nagy újdonságként tálalta a hazai, majd a nemzetközi sajtó is, hogy bárki vehet egy négyzetméternyi területet Verespatakon, megakadályozandó a pusztítást. Kiderítettük: ez nem igaz. [Bihari Napló - SZEGHALMI ÖRS ]


Tegnap már a világsajtót járta be az a "hír", hogy bárki vehet egy négyzetméter nagyságú telket Verespatakon az ott tervezett aranykitermelés ellen küzdô Alburnus Maior szervezettôl. A magyarázat szerint a szervezet így akarja elérni, hogy minél több személyt
érintsen közvetlenül és hátrányosan a kanadai–román Ro§ia Montana Gold Corporation (RMGC) által szorgalmazott projekt. Értesüléseink szerint megyénkbôl is sokan azonnal kapcsolatba próbáltak lépni az eladókkal.
Mint ismeretes, az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni 2007-ben Verespatak mellett. A tervezet azonban nagyon súlyos környezeti kockázatokkal jár, ráadásul az ôsrégi Verespatakot gyakorlatilag az aranyat rejtô hegyekkel együtt teljesen szétrobbantanák, a lakosokat elûzni igyekszenek már évek óta. Egyesek szerint a kormány egyes illetékeseinek is érdeke már a megaüzlet.

A kacsa születése
Ez ellen a projekt ellen küzd a helyi lakosok által alapított Alburnus Maior szervezet, amelynek elnöke, Eugen David pár napja azt tudatta: jelképes áron eladtak egy négyzetméter nagyságú telkeket Verespatakon.
A civil szervezet vezetôinek azután pattant ki az ötlet a fejébôl, hogy Vanessa Redgravenek, a híres angol színésznônek jelképesen egy négyzetméter nagyságú telket adományoztak. Elôzôleg ugyanis egy díjkiosztó gálán Redgrave a neki ítélt elismerést szimbolikusan a pusztulással fenyegetett Verespataknak ajánlotta.

A kacsa halála
Tegnap Verespatakon hívtuk fel az Alburnus Maiort, amelynek jogi szakértôje, ±tefania Simion lapunknak elmondta: "Óriási tévedés ment ki a világba innen. Nem adunk el bárkinek földet, még jelképesen sem." Hozzátette: nem áll módjukban ellenôrizni az esetleges vásárlók szándékait, ezért inkább leállították a projektet. Megjegyezte: "Arról van szó, hogy néhány franciaországi támogatónk vett eddig jelképesen kis területeket itt. Esetleg az ô ajánlásukkal érkezô egyes személyektôl még elfogadunk ilyen adásvételi felkérést. De sajnos nem bízhatunk mindenkiben, mert lehet, hogy éppen az aranykitermelôk kezére juttatnánk e területeket is. Szeretnénk, ha minél többen támogatnának minket, de ilyen akcióra sajnos nem vállalkozhatunk." Verespatakon amúgy jelképesen földet vettek eddig olyan személyiségek is, mint Mircea Dinescu vagy Horia Roman Patapievici.
Úgy tudjuk, az aranykitermelésben érdekelt RMGC vállalat – amely közben módszeresen vásárolja fel a késôbb elpusztítandó települést mindazoktól, akik hajlandók mindenüket eladni és elköltözni onnan – eddig a verespataki ingatlanok 44 százalékát, a területek 16 százalékát birtokolja. Ahhoz, hogy teljesen zavartalaul foghasson a kitermeléshez, el kell érnie a 100 százalékot. Bár ha ez nem is sikerül neki, viszont a kormány megadja az engedélyt, akkor is beindítja majd a kitermelést, ellehetetlenítve a Verespatakon maradottak életét, és végül elpusztítva a települést…
Egyébként az RMGC tegnapelôtt be is adta a kormánynak a környezetvédelmi hatástanulmányt a bányaberuházással kapcsolatban. Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter ezt levélben közölte Persányi Miklós magyar környezetvédelmi miniszterrel is. A hatástanulmányt a román fél CD-n is elküldte Magyarországnak, ennek hivatalos fordítása körülbelül két hét múlva várható.