Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem kérnek belőle - újabb fejlemények a Szenntgotthárdi égető ügyben

  • 2006. július 25.
  • humusz
A Begas a bécsi hulladékégetõbe hívta a szentgotthárdi elöljárókat, hogy a technológia megismertetésével bizonyítsák, a város határába tervezett hasonló égetõtõl nem kell tartani. A polgármestert nem gyõzték meg a látottak

A szentgotthárdi képviselők egy része a távolmaradásával fejezte ki tiltakozását az ipari parkba tervezett hulladékégető ellen. A delegációt Viniczay Tibor polgármester vezette, aki elmondta: a látottak nem győzték meg, és a most tervezett helyén soha nem adja beleegyezését az égető megépítéséhez.

A Duna-parton álló bécsi hulladékégető, amely a másfél-kétmilliós metropolisz egyik nagy hőenergiaközpontja, a helyiek egyik nagy büszkesége, mivel Hundertwasser tervezte.

A magyar delegációt megismertették a hulladékfeldolgozás kémiai folyamatával, bemutatták a monumentális erőmű vezérlőtermét, ám magát a folyamatot, a szemét szelektálását, feldolgozását nem ismerhették meg, mivel sajnálatos módon éppen aznap nem tudták ezt lehetővé tenni számukra.

A polgármester a gyárban szót kért, amit először nem, majd mégis megadtak neki. Leszögezte: Bécs és a 15 ezres kistérség között nem lehet párhuzamot vonni. Rajzvázlatokkal érzékeltette a tervezett erőmű és környezete közötti aránytalanságot, az ipari parkban működő bioerőmű kéménye már magasabb, mint a ciszter kolostor köré épített történelmi város templomának tornya. A hulladékégetőé pedig annál háromszor magasabb lesz. Viniczay Tibor feltette a kérdést: a mi pénzünkből hogyan akar a Begas erőművet építeni, ha mi ezt nem szeretnénk? (A cég ugyanis európai uniós forrásból építené meg a hulladékégetőt.)

A polgármester elmondta: a bécsi komplexum valóban környezetvédelmi célokat szolgál. A bűz, a szemét szállítása, a monumentális épületek azonban elfogadhatatlanok a hármas határ városának kapujában. Viniczay Tibor elmondta: az osztrák partnerek Rába-ügyben tanúsított megbízhatatlansága miatt kétkedéssel fogadja az ígéreteket.

- Tizenötezer ember jövője forog veszélyben, ha a hulladékégető megakadályozza Szentgotthárd idegenforgalmi fejlődését - hangsúlyozta a polgármester. - Most még diplomáciai úton próbálunk érvényt szerezni akaratunknak, és az engedélyezési eljárás során gátat vetni a beruházásnak. Az első eredményt már elértük, a biomassza-erőművel ellentétben az osztrákoknak már a hatástanulmány elkészítésébe is be kell vonniuk a magyar felet.


Forrás:vasnepe.hu, szentgotthard.hu