Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem akar hájas lenni? - Önnek a beszélő bevásárlókocsira van szüksége!

  • 2007. október 10.
  • humusz
Az intelligens bevásárlókocsi a legújabb fegyver az elhízás ellen: figyelmeztet, ha egészségtelen étel kerül a kosarunkba. [hirszerzo.hu]

Interaktív képernyő segítéségével működik a szuperkocsi, mely értesíti használóját, ha túlzott mennyiségű sót, cukrot, vagy zsírt tartalmaz, amit épp venni készül. Beszkenneli a vonalkódot, és kigyullad a vörös fény, mely megálljra szólít fel. A terv az, hogy a vásárló a későbbiekben azt is leolvashassa a képernyőről, milyen tápértékkel bír a megvenni kívánt áru, honnan származik, és a felhasznált csomagolás visszaforgatható-e.

Ha pedig a kliens behelyezi hűségkártyáját a leolvasóba, a kocsi mindent tudni fog róla. Hogy hányszor vásárol egy héten, hogy van-e családja, mire allergiás, sőt előző látogatásai alapján elvezeti kedvenc helyeihez, és beszámol az őt érdeklő akciókról is. A szupermarketek felmérései szerint ez a fajta "kémkedés" nem káros, minden ötödik vevőnek lenne rá igénye, hiszen abban segíti őket, hogy megőrizzék egészségüket. A csodajárművet az Élelmiszerforgalmazók Intézetének éves konferenciáján készülnek bemutatni.