Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mozzarella-dioxin botrány és illegális hulladékégetés

  • 2008. április 17.
  • humusz
Március második felében robbant ki a mozzarella-botrány annak dioxin-fertõzöttsége miatt, ami az utóbbi idõszak egyik legjelentõsebb élelmiszer biztonsági válsága Olaszországban.
Korábban jelentek meg ugyan hírek Campania tartomány (székhelye Nápoly) dioxinnal való szennyezettségéről, ezt azonban eddig nem hozták összefüggésbe ilyen mértékben a mozzarella sajt gyártásával. A dioxin szennyezettséget az elmúlt években, évtizedekben egyrészt a Campania területén keletkezett, de főleg az ide szállított ipari, részben veszélyes hulladékoknak, műanyagoknak a szakszerűtlen elégetése során keletkező égéstermékek okozzák.

A botrány kialakulásának a közvetlen oka a mozzarella sajt Japánba és Dél-Koreába irányuló exportjának korlátozásáról, illetve leállításáról szóló hírek napvilágra kerülése volt. Ezek a hírek, együttesen a nápolyi szemét-hegyekről beszámoló sokkoló tudósításokkal, megállíthatatlanná tették a nemzetközi méretű válság kifejlődését.

Az olasz hatóságok karanténba helyeztek több bivalycsordát Nápoly környékén, mert a tejükben rákkeltő dioxint találtak. A tejből készített sajtokat is megvizsgálták: 130 gyártó termékéből 26-ban haladta meg a dioxin illetve a dioxinszerű PCB mennyisége a megengedhető uniós egészségügyi határértéket. A karantén 83 tejtermelőt érint, nekik a vizsgálatok végéig a hatóságok megtiltották a szállítást. A termelők szövetségének adatai szerint az elmúlt hetekben közel 50 százalékkal esett vissza a nápolyi mozzarella eladása.

Fordítás: Válaszúton Alapítvány
Forrás: AFP: Italy under EU pressure over dioxin-tainted mozzarella scare