Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milyen a karácsony, ha környezetbarát?

  • 2008. december 05.
  • humusz
kari.jpg Hogy fogyasztói társadalomban élünk - nem vitás. Hogy mindez karácsony táján látszik a legjobban - az sem. A "szeretet ünnepe" lassan a "vásárlás ünnepévé" alakul, ami - lássuk be - elég keserû képet ad mai világunkról. De mit lehet tenni?

 

Érdekes ünnep a Karácsony. Kinek mi jut eszébe róla... Mondjuk bejgli, gyertyafény, ajándékok után ácsingózó tekintetek, hamisan elénekelt ünnepi dalocskák, hópihék, miegymás. Vagy. Napokig tartó takarítási mizéria, nagybevásárlás a 20 km-es körzetben fellelhető összes hiper- és szupermarketben, lázas iramban megejtett ajándékbeszerző hadjárat, tülekedéssel egybekötött sorban állás, ingajárat az idegtépő forgalomban, utolsó utáni órában utolsó utáni hiányzó ünnepi alkatrész vételezése, majd csomagolás, csomagolás, csomagolás.
Nos, így vagy úgy, a Karácsony minden esetleges marasztalás ellenére tovatűnik, s marad utána... például óriási mennyiségű szemét. Az ünnepi bulit követően az irodában és az iskolában, odahaza a konyhában, a fa alatt, továbbá szeretteink fája alatt – utóbbi a mi közreműködésünkkel is.
Persze, mindezt lehet kicsit „zöldebben” is alakítani, anélkül, hogy ehhez fenekestül felforgatnánk az életünket, vagy a régiekkel homlokegyenest ellenkező szokásokat vennénk fel. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani alábbi összeállításunkkal.

 

A HuMuSz "Kukaügyi ismeretek" című leporellósorozatában megjelent Zöld karácsony c. kiadvány letölthető innen

A HuMuSz Sajtóanyaga a karácsonyi bevásárlási őrület környezeti hatásairól megtekinthető itt.

Visszaváltható karácsonyfa beszerezhető az Oázis Kertészetekben (Budapesten 3 telephelyen, ezen kívül Ajkán, Monoron, Diósdon, Hajdúszoboszlón, Mohácson és Orosházán)