Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megkezdődött a kárelhárítás a Rima patakon

  • 2008. március 02.
  • humusz
Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter utasítására azonnal megkezdõdött a heves megyei Rima patakba került mintegy 100 köbméter hulladék eltávolítása. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) már tegnap 15 köbméter hulladékot emelt ki a patakból. [forrás: KvVM.hu]
Az igazgatóság szakemberei a tegnapi napon a Rima-patak medrében, a Maklár és Szihalom közötti szakaszon mintegy száz köbméternyi hulladékot találtak, ezért rendelték el a harmadfokú kárelhárítási készültséget. A szakemberek a terepbejárást követően megállapították, hogy a patak felső szakaszán szétszórt, illetve illegálisan lerakott szemetet mosta be a mederbe az ár és a csapadék, amely a vízfolyás középső részein gyűlt fel.

A miniszter utasítására azonnal megkezdődött a helyszín megtisztítása. Már tegnap 15 köbméter hulladékot emeltek ki. A tisztítási munkálatok előreláthatólag tíz napot vesznek igénybe, amelynek költsége mintegy 3 millió forint. A kiemelt hulladékot a patakparton gyűjtik, és a munkálatok befejeztével egyszerre szállítják el a kijelölt lerakóba, Egerbe.

Fodor Gábor hangsúlyozta: az ehhez hasonló esetek elkerülését szolgálja az a zöldtárca által a közelmúltban kiírt pályázat is, melyet a minisztérium a közterületen lévő illegális hulladéklerakók felszámolására hirdetett meg. A 245,8 millió forint keretösszegű pályázatra március 17-ig lehet jelentkezni civil szervezeteknek és önkormányzatoknak, így még idén tavasszal 50-150 illegális hulladéklerakót számolhatnak fel.

További információ:
Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig)
Csont Csaba sajtóreferens
30/536-14-05