Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megfontolások a papírhasználatban

  • 2007. február 28.
  • humusz
recycle_paperSimó Áron és Dezsény Zoli a Szent István Egyetem gödöllõi diákjai. Szívós munkával elérték, hogy az egyetem újrapapírt vásároljon a közbeszerzés során. Ettõl eltekintve az a meggyõzõdésük, hogy a MEGELÕZÉS a lényeg. Az alábbiakban összefoglalják, hogyan lehet a papírral takarékoskodni.

 

 

 

 

 

MEGELŐZÉS

Csak azt nyomtassuk ki, amire tényleg szükségünk van papír formában.

Nyomtatásnál csökkenthetjük a papírfelhasználást: (nem hivatalos iratoknál)

  • betűméret csökkentésével, betűtípus változtatásával (az olvasható méret és típus általában személytől függ)

  • margók: 1-1,5 cm is sok esetben elég lehet, a fűzött oldalon esetleg lehet 2-2,5.

  • bekezdések közötti helyek kisebbre vétele

  • kétoldalasra nyomtatás.

Durva számítás szerint ezzel jó 70%-nyi papírt megspórolhatunk.


ÚJRAHASZNÁLAT

Csak az egyik oldalán „festékes" papírokat érdemes külön gyűjteni (pl. egy papíros doboz fedeléből lehet ilyen "irattálcát" készíteni). Az így összegyűjtött papírok másik oldalára lehet nyomtatni/másolni, jegyzetelni, rajzolni, zh-t írni, stb., ha nem gyűröttek, szennyezettek és a gép alkalmas erre. (Ha egy ilyen papírt a papírszemétbe dobunk, és "jó" helyre is kerül, akkor sem lesz belőle egy teljes újrapapír, és sok anyagot és energiát is elpazarolunk (gyűjtés, szállítás, feldolgozás, stb.))

 

ÚJRAHASZNOSÍTÁS, ÚJRAPAPÍR

Az újrapapír választása a „fehér" papírhoz képest jelentős anyag és energia megtakarítással jár, így csökkenti a környezet terhelését, a fehérítés hiánya miatt pedig erős fényben nem vakítja a szemet.

Az irodaszerekre vonatkozó legújabb központosított közbeszerzési lista (ami 2008. 04. 03.-ig érvényes) a következő újrapapírokat tartalmazza:

>Terméknév: > univerzális irodagéppapír)

  • Univerzális irodagéppapír A/4 80 g/m2 XEROX RECYCLED (bruttó 778 Ft/csomag)

  • Univerzális irodagéppapír A/4 80 g/m2 STEINBEIS VISION T W (bruttó 777 Ft/csomag)

Ahol a papírt nem kell közbeszerzésen keresztül vásárolni, ott több cég által forgalmazott „újrapapír" is beszerezhető. Az egyik legolcsóbb, de jó minőségű az Europapier (http://www.europapier.hu) által forgalmazott Steinbeis Vision (80g/m2) (egy szállítás (20 doboz) 670 Ft/cs (bruttó) áron)

Más cégeknél is van, pl.:

http://www.xerox.hu/papirok.html

http://www.canon.hu/html/termek/fr_termek2.html

http://www.budapiert.hu/bparuhaz/

Az árakról és a szállításról (különösen nagyobb tétel esetén) egyéni ajánlatot adnak általában.

 

GYŰJTÉS

A jelenlegi rendszerben minden hónap első péntekén 8 és 9 óra között van lehetőség az összegyűjtött papírhulladékot a főépület teherportáján leadni. Ezt a szomszédos Premontrei Iskolában elhelyezett konténerbe szállítják, amely az iskola nyitvatartási idejében bárki számára hozzáférhető. A gyűjtésre praktikus a kiürült papíros dobozokat használni (rendezett, kevés helyet foglal, nem kell kötözés, csomagolás).

(Elkövetkező időkben a gyűjtési rendszer változni fog valószínűleg, jelenleg, nagyobb mennyiség elszállításában (pl. selejtezés), egyeztetett időpontban segíteni tudunk.)

További kérdésekkel bátran keressenek meg:

Simó Áron

Dezsény Zoltán