Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 21 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyar találmány a szelektív hulladékgyűjtésért

  • 2003. október 22.
  • humusz
A vegyes hulladék kukáskocsiba való öntésekor annak lemérését lehetővé tevő rádiófrekvenciás azonosító határozza meg a szállítást kérő háztartást, és a megméri a kuka tartalmának súlyát.
A lakos pedig a megtermelt nem szelektált hulladék mennyisége után fizet.
(hulladék keletkezésének megelőzési lehetőségei jelenleg nagyon csekélyek)

Csak a ténylegesen keletkező hulladékok tömege után fizetnének begyűjtési, szállítási, kezelési és ártalmatlanítási díjat a háztartások, amennyiben egy magyar találmányt, az itthon már szabadalmaztatott mérőeszközt bevezetnék a kommunális szolgáltatásban. Az újítást Buris Antal és Schanda György fejlesztette ki.

A szolgáltatási díjfizetést igazságossá tevő szerkezet a szelektív hulladékgyűjtésre is ösztönözne, érdekelté tenné a háztartásokat abban, hogy az újrahasznosítható szemetet - amit díjmentesen, vagy szerényebb összegért szállítanának el a feldolgozók - külön szedjék össze, mondta el Buris Antal kedden, egy Tiszadobon megtartott konferencián.

A szemétszállító autóra felszerelt mérőeszköz rádiófrekvenciás azonosítóval határozza meg a szállítást kérő háztartást, és a hidraulikus ürítő működése közben megméri a kuka tartalmának súlyát. Az információkat egy adatgyűjtő tárolja a kocsin, amit a műszak befejezése után egy központi számítógépre tölti át az adatokat.

Az eszköz sorozatgyártásához a két feltaláló befektetőt vagy gyártót keres, és bíznak abban is, hogy támogatót találnak a mérőeszköz külföldi szabadalmaztatásához, mivel annak költsége igen jelentős.

Buris Antal szerint a merőeszköz bevezetését támogatja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium - adta hírül az index.hu.

forrás: Magyar Nemzet online