Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

M0: Unokáink sem fogják látni?

  • 2006. február 19.
  • humusz
Folytatódhat az M0-ás körgyûrû építése, mivel a Fõvárosi Bíróság elutasította a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület szervezett építést felfüggesztõ kérelmét, de a felperes keresetében szereplõ további beadványokról még újabb tárgyalások lesznek – írja a Kormányzati Hírportál.
A SZIKE a Fõvárosi Bíróságon támadta meg az M0-ás körgyûrû 3-as út és M3-as autópálya közötti 8,9 kilométeres részszakaszának 2005. december 21-én kiadott építési engedélyét. A Fõvárosi Bíróságtól a civil szervezet a másodfokú építési engedély végrehajthatóságának felfüggesztését is kérte, ebben született most döntés. A bíróság nem adott helyt a felperes végrehajtás-felfüggesztésére vonatkozó kérelmének.
A beadványban mind az elsõ-, mind a másodfokú építési engedély, illetve a környezetvédelmi engedély hatályon kívül helyezésére kérte a szervezet a bíróságot, és arra, hogy új eljárás lefolytatására kötelezze a hatóságokat. Ebben a kérdésben 45 napon belül kell kitûzni a tárgyalás idõpontját a Fõvárosi Bíróságnak - mondta Tompos Attila. a beruházó Nemzeti Autópálya Zrt. EU-koordinációs igazgatója.
A mostani végzés ellen a Fõvárosi Ítélõtáblánál 15 napon belül fellebbezhet a felperes. A végzés végrehajthatóságát a fellebbezés nem érinti, tehát a másodfokú építési engedély továbbra is jogerõs és végrehajtható. Az eredeti ütemterv szerint az építkezést folytathatjuk - tette hozzá.
Tompos Attila korábban elmondta, ha az építést nem tudnák a tervezett idõben befejezni, Magyarország eleshet a Kohéziós Alap 284 millió eurós támogatásától, amelyet az M0-ás körgyûrû keleti szektorának, a 4-es út és M3-as autópálya közötti 26,5 kilométeres szakaszának megépítésére kapott az Európai Uniótól.

Az unió azzal a feltétellel nyújtott ugyanis a beruházáshoz 85 százalékos vissza nem térítendõ támogatást, hogy az utat 2007. november 30-ig forgalomba kell helyezni, és a támogatás pénzügyi zárását 2008 végéig el kell végezni. Ha ez nem teljesül, akkor vissza kell fizetni az EU-nak a támogatás összegét - tette hozzá az igazgató.

forrás: www.penzcentrum.hu