Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Levél StraPapának

  • 2004. szeptember 14.
  • humusz
Miskolcról Miskolcra
A Zöld Akció Egyesület levele a Borsodi Sörgyár Rt.-nek
Fehér Imre
Termék Manager részére
Borsodi Sörgyár Rt.
Rákóczi utca

Tisztelt Fehér Úr!

A Zöld Akció kiemelten közhasznú egyesület 1990 óta tevékenykedik a környezet- és természetvédelem területén. Önálló programjaink mellett, tagszervezetként részt veszünk a Magyar Természetvédők Szövetsége, és a Ceeweb munkájában is.
A Hulladék Munkaszövetség tagjaként (megyei szinten) csatlakoztunk a betétdíjas csomagolások visszaszorításának megakadályozását célzó, ?Válaszd a Visszaválthatót!? kampányhoz. A hulladékgazdálkodás területén - az Országos Hulladékgazdálkodási Tervvel összhangban- elsődlegesnek tartjuk a megelőzést, az újrahasználatot és az újrahasznosítást.

Több helyen is olvastunk a Borsodi Sörgyár által idén tavasszal bevezetésre került Q-pack nevű műanyag csomagolásról. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekre szeretnénk választ kapni:
- A Q-pack (sajtócikkekben említett) 3 hónapos minőségmegőrző képessége, mennyiben mondható jobbnak/rosszabbnak a hagyományos ? és újrahasználati rendszerben működő, tehát hulladékgazdálkodási szempontból környezetkímélőbb ? üveg palackénál?
- Valóban versenytársa-e az eldobható doboznak? Illetőleg: cégük az új technológia bevezetésével párhuzamosan, milyen arányban szándékozik csökkenteni a dobozos csomagolás arányát?
- Elképzeléseik szerint az üveg palackokban forgalomba kerül italok aránya hogyan fog változni az (egyelőre az alumínium-dobozos csomagoláshoz hasonlóan eldobható(!) ) strapa-palack megjelenésével? Szándékukban áll-e a Q-pack palackok arányának fokozatos növelése - a betétdíjas üvegek rovására ?
- Az Ökopannon Kht. szervezésében tervezett visszagyűjtéssel és főként a csomagolás újrahasznosításával kapcsolatban milyen konkrét információk állnak a fogyasztók rendelkezésére?
- A cég által bevezetett csomagolás Ön szerint mennyire szolgálja az Európai Unió hulladékra vonatkozó irányelveivel összhangban a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvényben megfogalmazott célokat, úgymint: a hulladékképződés megelőzése és az újrahasználat?

Megtisztelő válaszát előre is köszönjük.

Üdvözlettel:

Demeter Zoltán Lenkey Péter elnök munkatárs