Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lejár az égetőműveknek adott uniós haladék

  • 2005. február 17.
  • humusz

Persányi: néhány égetõt be kell zárni [Népszabadság Online]

Be kell zárni több veszélyeshulladék-égetõ létesítményt az év közepéig, amelyek nem teljesítik az európai uniós elõírásokat, ugyanis a mûködésükre kapott derogáció lejár - közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Jelenleg a létesítmények ellenőrzése zajlik, amelyek közül többet biztosan be kell zárni" - közölte Persányi Miklós, de még nem tudott pontos adattal szolgálni a bezárásra ítélt üzemek számáról.

A miniszter emlékeztetett, hogy a veszélyes hulladékok égetésénél használt berendezésekre vonatkozó uniós előírások teljesítésére 2005. közepéig kapott haladékot Magyarország ez EU-tól.

Az előírások teljesítéséhez szükséges beruházásokra az érintett magyarországi létesítményeknek összesen 7-7,5 milliárd forintot kell áldozniuk - közölte Persányi Miklós.

Beszámolt arról, hogy az országban 5 üzemben folyékony veszélyes anyagot, 14 helyen kórházi veszélyes hulladékot, 19 létesítményben pedig szilárd és folyékony veszélyes hulladékot egyaránt égetnek.

A miniszter jelezte: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a derogációs határidő teljesítésének biztosításához már tavaly év végén elrendelte, hogy a továbbiakban csak EU-konform létesítmények foglalkozhatnak veszélyes hulladékok égetésével.

Persányi Miklós hangoztatta: a létesítmények száma csökken ugyan, de továbbra is rendelkezésre áll majd az év második felétől elegendő kapacitás az országban képződő veszélyes hulladék megsemmisítésére.

Magyarország a veszélyes hulladékokat égető létesítményekre vonatkozó előírásokon kívül a csatornázási, szennyvíztisztítási normák teljesítésére kapott türelmi időt, településmérettől függően 2008-2015-ös derogációs határidőkkel.

Ezen kívül haladék jár az év végéig a csomagoláshoz használt anyagokból keletkező hulladékok 50 százalékos hasznosítási arányának teljesítésére, s tavaly az év végén járt le egy derogációs határidő a nagy tüzelőberendezések, erőművek szennyezésének csökkentésére vonatkozóan - emlékeztetett a környezetvédelmi miniszter.