Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy válogatós! Szemét a panelban

  • 2008. november 14.
  • humusz
Ha kényelmesebb lenne a szelektív hulladékgyûjtés, többen válogatnák ki a szemét bõl az újrahasznosítható anyagot. Egy gazdagréti panelban már szortíroznak.

 

Egy gazdagréti panelházban adták át az első olyan budapesti szelektív hulladékgyűjtő rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a háztartási hulladéktól a meglévő szemétledobó rendszeren keresztül, különválogatva lehessen megszabadulni. Az egyelőre csak a XI. kerületi Regős utca 11. alatti lakóépületben felszerelt berendezésnek köszönhetően azok élete válik kényelmesebbé, akik eddig is megpróbálták szortírozni a kidobásra ítélt hulladékot. Ezentúl nem kell az utcai hulladékgyűjtő szigetekig elsétálniuk, hanem elég kilépni a lakásukból, és máris szétválogatva dobhatják ki a pille palackot, a papírhulladékot és a vegyes háztartási szemetet.

Ma még nincsenek túl sokan, akik válogatják a hulladékot, de a felmérések azt bizonyítják, hogy többen hajlandók lennének ily módon is tenni a környezetükért, ha nem kellene a szelektív hulladékgyűjtésbe olyan sok energiát fektetniük. A nem válogatók 35 százaléka azért nem szelektál, mert helyhiány miatt nincs rá lehetősége, több mint 30 százalékuk pedig arra hivatkozik, hogy a gyűjtősziget túl meszsze van az otthonától. Viszont 70 százalékuk azt állította: megfelelő körülmények között hajlandó lenne otthon a szelektív gyűjtésre.



A Regős utcában 1,6 millió forintból megvalósuló beruházás egy kísérleti mintaprojekt, amelyet Újbuda Önkormányzata és a szelektív hulladékgyűjtést országos szinten koordináló ÖKO-Pannon Kht. finanszíroz. A XI. kerület Házhoz menő szelektív gyűjtés elnevezésű programja első lépésének tekinti a gazdagréti mintaházat, amellyel az otthoni válogatott hulladékgyűjtést szeretnék növelni. Ha a szerkezet beváltja a hozzáfűzött reményeket, az önkormányzat a jövőben támogatná elterjesztését Újbuda 21 ezer panelházában. A program - melyre 10 millió forintot különített el az idén a kerület vezetése - csak a panelházakra koncentrál, mivel Molnár Gyula polgármester szerint ezekben az épületekben jelenti a legnagyobb gondot, hogy megoldatlan a szelektív hulladékgyűjtés.

Szabó Jánosban, a szerkezet ötletgazdájában mint debreceni panellakóban 2005-ben tudatosult, hogy korszerűtlen a ház hulladékgyűjtési rendszere. Célja egy olyan egyszerűen illeszthető és használható eszköz megalkotása volt, amely megbízhatóan szavatolja az otthoni szelektív gyűjtést a panelekben élők számára, és nem jelent nagy anyagi ráfordítást. A kidolgozás 2007-re tette lehetővé a találmány debütálását a cívis városban, ahol azóta telepítettek még egy berendezést. Az első jelenleg technikai okokból nem üzemel, míg a második négy hónap és 12 ezer ledobás után is hibamentesen működik.

Budapesten tavaly már egy épületbe ugyan beépítették az eszközt, de kivitelezési problémák miatt nem tudták beindítani. Az országban a ténylegesen működő harmadik szelektív ledobó tehát a Regős utcában valósult meg. A feltaláló távlati célja még több használati tapasztalat gyűjtése a tömeggyártáshoz, valamint a technológia alkalmazása tervezés alatt álló irodaházakra és egyéb többszintű épületekre is.

A Regős utca 11.-ben a lakók négyötöde szavazta meg a rendszer telepítését, hiszen a gyűjtőszigetet a távolság miatt kevesen használták. Az itt élők arra számítanak, hogy ezentúl kevesebbet kell majd fizetniük a szemétszállításért. A papír és a műanyag eladásából pedig bevétellel kalkulálnak. Ha a rendszer beválik, pályázati támogatásokkal további hat lépcsőházban szeretnék alkalmazni. Az eszköz hátránya a még mindig kevés működési tapasztalat, ami magában rejti az esetleges meghibásodások lehetőségét, bár a gazdagréti már rendelkezik távfelügyelettel. Üzemzavar esetén minden ledobott hulladék a "vegyesbe" megy.

A panelházi hulladékválogató használata valóban egyszerű és kevés erőfeszítést igényel - mint szeptember végén látványos sajtótájékoztató keretében mi is megtapasztalhattuk. A lakók előzetesen tájékoztatást kaptak a rendeltetésszerű használatról és a szelektív gyűjtésről. Minden emeleten a ledobóhelyiségben található kapcsolótáblán kiválaszthatják, műanyagtól, papírtól vagy vegyes hulladéktól szeretnének-e megszabadulni, majd a gomb megnyomását követően a hulladékot a ledobóaknába kell helyezniük. A gép jelzi, ha éppen foglalt, dugulás történt vagy ha valami miatt nem működik. A PET-palackokat egy mechanikus présgéppel kell összezsugorítani. Az épület alagsorába érkező hulladékot egy retesz a megfelelő tárolóedénybe irányítja. Ezek ürítéséről a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gondoskodik.

 

Forrás: Heti Válasz