Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Krisztus követése a fogyasztói társadalomban - könyvajánló

  • 2008. december 15.
  • humusz
"John F. Kavanaugh jezsuita szerzetes, filozófiaprofesszor eredetileg 1981-ben megjelent munkája fontos társadalom- és kultúrkritikai olvasmány. Szívbõl ajánljuk nem csak a keresztény lelkületû, vallásos olvasóknak, hanem mindenkinek, aki szeretne számot vetni és leszámolni az életünket alakító fogyasztói mítoszokkal." A Tudatos Vásárló könyvajánlója.

 

A fogyasztói kultúra lelki és társadalmi vetületeivel foglalkozó könyv legfőbb erénye az, hogy rámutat: a fogyasztói kultúra nem egyszerűen valami külső máz, amitől könnyű elhatárolódni, s akik nem mi vagyunk, hanem a szomszéd, aki a teszkóban vásárol és minden vasárnap a plázában szórakozik a családjával. Nem, pont fordítva, a fogyasztói kultúra valóságos létforma („árucikk létforma" az író meghatározása szerint ), ami áthatja létezésünk valamennyi aspektusát, s bizony csapdát állít még a jóakaratú emberek számára is. A fogyasztás vált tapasztalásunk és értékeink legvégső mércéjévé, aminek sajátos eredménye az elszemélytelenedés, az eldologiasodás, az elidegenedés, a más népek elleni geopolitikai agresszió, de korunk és társadalmunk megannyi más kétségbeejtő jellemvonása (vagy inkább jellemtelensége) is. Ezzel szemben a jézusi tanítás pont ellentétes értékrendet, - „személyes" - létformát hirdet, aminek tudatosítása révén juthat el a hívő a „kulturális szembenállás lelkiségéhez" (ez a könyv alcíme), egy a keresztény hagyományhoz méltó, a globális problémák korában példaértékű, etikus, fenntarthatóbb életvitelhez.

A könyvről bővebben és alaposabban írt korábban a Kovász oldalain Kocsis Tamás (Altern Csoport), olvasd el recenzióját! >>>

Lelőhelyek >>>

Ajánlotta: Tudatos Vásárló
Nyelv: magyar
Oldalszám: 276
Ár: 1750

 

Forrás: Tudatos Vásárló