Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetre, társadalomra káros EU támogatások

  • 2006. március 14.
  • humusz

Az Európai Unió több milliárd euró értékben olyan infrastrukturális projekteket tervez finanszírozni az új tagállamokban, amelyek kárt okoznak a környezetnek és társadalmi szempontból szükségtelenek - mutat rá jelentésében a Föld Barátai nevû környezetvédelmi szervezet európai ügyekkel foglalkozó irodája.

Ilyen például a tervezett 6 kommunális hulladékégetõ és a veszélyes hulladékok (cementgyári) égetési kapacitásának bõvítése is, hiszen messze nem tettünk meg mindent, hogy a keletkezõ hulladék mennyiségét csökkentsük, újrahasználati rendszerek és anyagában történõ hasznosítási kapacitásokat építsünk ki - teszi hozzá a HuMuSz Budapestrõl.

A szervezet szerint a 25-tagállamú unió 6 milliárd eurót ( 7,15 milliárd dollárt) készül befektetni 22 - vita tárgyát képező - projektbe Lengyelországban, Lettországban, Észtországban, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában, valamint a jövőben csatlakozó Bulgáriában és Romániában.

A projektek között vannak "értékes, védett területeken" áthaladó autópályák, olyan hulladékégetők, melyek költségesebbek, mint a hulladékok újbóli hasznosítását végző létesítmények, valamint "gazdasági szempontból indokolatlan" gátak, melyek építése feltehetően romboló hatással lenne természeti területekre, illetve falvakra - mutat rá közleményében a környezetvédő szervezet.


"Nem így kellene felhasználni az uniós adófizetők pénzét" - nyilatkozta Magda Stoczkiewicz, a CEE Bankwatch Network gazdaságpolitikai koordinátora, akinek szervezete a jelentést a Friends of the Earth szervezettel közösen közreadta. "Az Európai Bizottságnak vagy el kellene utasítani az ilyen projekteket, vagy jelentős módosítást kellene előírnia ezek kapcsán" - szögezte le a közleményben Stoczkiewicz.


Az Európai Bizottság szóvivője közölte, hogy azoknak a projekteknek a hatásait, amelyek uniós finanszírozással valósulnak meg, a jóváhagyást megelőzően vizsgálják.


greenfo.hu


*********


Az EU tönkreteszi Kelet-Európa környezetét azzal, hogy eurómilliárdokkal támogat egy sor ellentmondásos infrastruktúra-projektet, például szemétégetők, védőgátak, autópályák építését - figyelmeztetnek civil szervezetek.



Egy, az emberi egészségre és a környezetre veszélyt jelentő szemétégető, amit Bulgáriában, az amúgy is erősen szennyezett Sztara Zagora térségben terveznek felépíteni, egyike annak a 22 tervnek, amit a civilek környezeti vagy szociális szempontból károsnak ítélnek.

Magyarországon négy projektet tartanak veszélyesnek a civilek: az M0-as körgyűrű építésének folytatását, az M3-as Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakaszának építését, a Várpalota térségébe tervezett szemétégetőt, és a Duna-Tisza csatorna munkálatait a Csongrád-gátnál.

A Bankwatch és a Friends of the Earth szervezetek térképeket jelentettek meg, feltüntetve azokat az ellentmondásosnak tartott beruházásokat, amelyek többsége még csak terv formájában létezik, ezért a környezetvédők szerint a végrehajtást talán még meg lehet akadályozni.

Az EU 157 milliárd euróval támogatja a kelet-európai infrastruktúra-terveket megvalósítását a Strukturális és Kohéziós Alap keretén belül. A terv bírálói szerint összesen 6 milliárd euró olyan, kifejezetten káros befektetésekre jut, amelyek az EU saját céljaival is ütköznek.

A civilek szerint az EU-alapoknak a szegényebb térségeket kell támogatnia, de a környezetvédelmi szempontokat nem lenne szabad elhanyagolni.

A Bankwatch szervezet nem támogatja a védett területeken áthaladó utak és autópályák megépítését, s azt sem, hogy a szemétégetőket építsenek újrahasznosító kapacitások bővítése helyett. Ugyancsak ellenzik olyan védőgátak építését, amelyek veszélyeztetik a térség kulturális és környezeti örökségét.

euractiv.hu