Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A KÖTHÁLÓ az iskolai étel- és italautomatákról

  • 2005. augusztus 30.
  • humusz

FastFood.jpgA Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) a lakossági ingyenes tanácsadáson túlmenõen témavizsgálatok sorozatát végzi, annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet, egy-egy idõszerû környezeti témára. 2005. májusi vizsgálódásunk középpontjában az iskolai ital- és étel automaták álltak. Kérjük, tekintse át a felmérés eredményeit, és az iskolák lehetõségeit az esetleges változtatásokra.


A vizsgálatról

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának munkatársai országos, reprezentatív felmérésükben szereplő 630 általános iskola esetében minden harmadikában találkoztak a valamilyen élelmiszer automatával. Legnagyobb valószínűséggel a Dél-Dunántúlon illetve a fővárosban (63%), míg a legkevésbé Veszprém ill. Vas megyében fogyaszthatnak a nebulók az automaták kínálta termékekből.

Az intézményekben tanuló diákok számával erősen összefügg az automatá(k) jelenléte. Míg a 200 főnél kisebb iskolák elenyésző százalékában (6%), addig az 500 főnél nagyobb létszámú intézmények 53 %-ában található élelmiszer-automata.

Automataforgalmazók kontra iskolavezetés

A tanácsadók megdöbbenve tapasztalták, hogy az iskolák szinte felét, az automatákat gyártó/forgalmazó cégek telepítési célzattal keresték fel, és minden harmadik próbálkozásuk sikerrel is járt. Szerencsére vannak iskolák, ahol az iskolavezetés, szülői munkaközösség úgy ítélte meg, hogy az automatában árult élelmiszerek nem egészségesek, környezetszennyezők és nem egyeztethetők össze az iskola értékrendjével. További szempontjuk volt, hogy az iskolabüfét, a hozott tízórait, vagy az iskolatejet elegendőnek tartották. Határozottságuk, környezettudatos elveik mellett a felmérésben bevont iskoláknak a 28 %- tartott ki.

A termékek összetételéről

Bár sok – főként műanyag flakonba - előre csomagolt termék szerepel a kínálatban, a felmérést végzők azt tapasztalták, hogy a műanyag poharakba érkező forró csokik, vaníliák, capuccinók, teák illetve jéghideg társaik összetétele 61 %-ban még az iskolavezető előtt sem ismert, holott a csomagolt termékek csomagolásánál feltüntetett adalékanyagok között megtalálhatóak az allergiát okozó illetve az egészségre egyéb módon veszélyes vegyületek is.

Valódi a haszon?

Több esetben hangzott el a felmérés során, hogy az iskolának hasznot hoz az automata, jelentős többségük (82 %) kap is valamiféle juttatást az automata üzemeltetéséért cserébe, azonban a juttatás legfeljebb apróbb ajándékokra és olyan alacsony bérleti díjra taksál (5000Ft/hó), ami az automata működési költségeit sem fedezi (víz, energiafogyasztás, hulladékkezelés). Ezáltal előfordul, hogy nehezen észrevehetően, de a támogatás iránya fordított: az iskola támogatja a szolgáltatót, s nem fordítva…

Tanács és segítség

A felmérés eredményeire való tekintettel a KÖTHÁLÓ javasolja, hogy tanévkezdésre, vagy az iskolai egészségügyi és környezeti nevelési programok megvalósulásának értékelésekor az iskolák vizsgálják meg az étel- és italautomaták jelenlétét a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve, s alaposabban fontolják meg az újabb szerződések megkötését, vagy meghosszabbítását. Ezen döntésekhez, ajánljuk figyelmébe az alábbi dokumentumokat:

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) javaslatot állított össze az iskolai büfék és automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő választékának kialakításához. A javaslat tartalmazza mindazon hideg és meleg italok, szendvicsek, pékáruk, saláták, tejtermékek, gyümölcskészítmények, édességek főbb jellemzőit, melyeket figyelembe véve a gyermekek iskolai étkezése egészségesebbé tehető. A dokumentum továbbá konkrét variációkat ajánl az iskolai automaták kínálatának összeállításához.

Az OÉTI megfogalmazta továbbá az „Iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszerét”, mely részletes információkat szolgáltat a 6-18 éves korú gyermekek egészségét támogató élelmiszerekre vonatkozó határértékekről. Megtalálható benne az üdítőitalokra vonatkozó cukortartalomtól kezdve a túrókészítmények zsírtartalmáig számtalan előírás, mely a gyermekek egészségének védelmét próbálja előtérbe helyezni. Érdemes megismerni, és a büfé illetve automata kínálatát ezen paraméterekhez igazítani.

Az anyagok teljes terjedelemben letölthetőek a www.kothalo.hu internetes oldalunkról. Vagy postai úton igényelhetők minden környezeti tanácsadó irodában.

Gyermekbarát büfé pályázat!

Megjelent az EÜM és az OM által kiírt "Gyermekbarát büfé" pályázat iskolák számára, mely az egészségesebb táplálkozást célozná meg. Szeptember 16-ig jelentkezhetnek közoktatási intézmények az oktatási, az egészségügyi tárca és a népegészségügyi kormánymegbízotti hivatal közös pályázatára, melynek célja az iskolai büfék kínálatának átalakítása, egészségesebbé tétele. 
További információk a következő honlapon:
http://www.eum.hu/eum/eum.news.page?pid=DA_76528


Reméljük hozzájárulhattunk a gyermekek egészségét szolgáló élelmiszerkínálat összeállításához. További kérdésével forduljon Környezeti Tanácsadó Irodánkhoz!


Elérhetőség:
Hulladék Munkaszövetség,
1111 Budapest, Saru u. 11.,
tel/fax: 06-1-386-26-48