Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 21 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kézről kézre járnak az olvasókör könyvei

  • 2003. október 17.
  • humusz
Olvasni Jó!
A két világháború közötti időszak szellemi életének hagyományait követi a szigetszentmiklósi olvasó kör, amelynek tagjai kéthetente találkoznak. Beszélnek könyvről, filmekről, történelemről, olvasnivalót ajánlanak, és adnak egymásnak.

Mind iskolai végzettség, mind pedig kor tekintetében meglehetősen vegyes társaság gyűlik össze minden második hétfőn Szigetszentmiklóson az egykori Lila ÁBC helyiségében. Van köztük hetvenöt éves és húszesztendős, diplomás és nyolc osztályt végzett ember egyaránt. Közös bennük a könyv szeretete, a múlt iránti érdeklődés, a kíváncsiság, hogy arról is szeretnének tudni, amit egyébként nem kínálnak tálcán számukra a médiák, a könyvek, a filmek.

Az olvasókör vezetője Beck Mária - aki történelem szakos tanár, jogász, történelmi témájú könyvek szerkesztője egy személyben ? januárban indította útjára a kört, amely nem számít újdonságnak Szigetszentmiklóson.
Legalábbis Vöő Imre, nyugdíjas múzeum igazgató feljegyzése szerint hasonló civil szervezet már korábban is működött a Csepel-szigeti kisvárosban. Ám ugyanarra a sorsa jutott ez is, mint az országban oly sok olvasókör: a Rákosi érában egy tollvonással megszüntették. Az ötvenes években valamiféle alternatívát jelentettek ezek a civil szervezetek, a hivatalos ukázban kiadott ideológiákkal szemben. Most hasonló szerepet tölthetnek be azok a lelkes emberek, akik a globalizált pénz világában, a fogyasztói társadalomban erőltetett film, video, dvd, számítógépes információkkal, érték nélküli lapokkal, magazinokkal szemben a könyvet, a nemes olvasmányokat helyezik előtérbe. Az olvasókör tagjai olyan irodalmi művekkel ismerkednek meg elsősorban, amelyek nincsenek kirakva eléjük a polcra, amit nem reklámoznak úton-útfélen. Kutató, kereső, felfedező szellemi szórakozás és lélekemelő együttlét ez a résztvevők számára.

A megalakulás óta eltelt időszakban a XX. század sorsfordító történelmi eseményeit elemezték történelmi, szépirodalmi művek, filmek segítségével. Beszéltek az I. világháború hatásairól, a Tanácsköztársaság következményeiről, a két világháború közötti időszakról, a II. világháború történelmi tanulságairól. - Most tartunk az l956-os forradalomnál, ami a szokásosnál jobban érdekli a résztvevőket, hiszen sokan közülük személyes, családi élményekkel, tapasztalatokkal rendelkeznek ebből az időből ? mondja Beck Mária.
Az olvasókör tagjai időről-időre egy-egy téma szakavatott ismerőjét is meghívják előadásra: járt náluk Kun Miklós történész, Schmidt Mária a Terror Házának igazgatója. És nem csak Szigetszentmiklóson találkoznak, hanem a közös kirándulásokat is szerveznek: jártak a Parlamentben, a Terror Házában, s terveik között szerepel olvasmányaikhoz kapcsolódó távolabbi települések felkeresése is.

Olvasókör Találkozók: minden második hétfő, 18 óra József Attila lakótelep, volt Lila ÁBC Deák Ferenc utca 4.

forrás: Budapesti Nap