Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januártól szabályozhatják az iskolai büféket

  • 2005. december 11.
  • humusz
alma2.jpgVárhatóan januártól lép életbe az a miniszteri rendelet, amely szabályozza az iskolai büfék kínálatát - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter a Gyermekbarát büfé 2005 pályázat eredményhirdetésén. A legegészségesebb iskolai büfé címet és a vele járó 500 ezer forintot Boldog község általános iskolája nyerte el.

A jogszabálytervezet jelenleg európai uniós egyeztetésen van, ha az Unió szerint alkalmazható a rendelet, akkor januárban léphet életbe - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter. Elmondta, hogy nem "egészséges" vagy "egészségtelen" élelmiszerek listájáról van szó a tervezetben, hanem az egyes termékek összetevőinek határértékét veszik figyelembe a kínálat összeállításánál.

Eleinte még bizonyos ételek teljes tiltásáról volt szó, később szakembereket kértek fel az iskoláknak és a szülőknek szóló ajánlás összeállítására. Az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet augusztus végére elkészült ajánlásában azokat az ételeket sorolták fel, melyeket akár minden nap fogyaszthatnak az egészségesen táplálkozó gyerekek, illetve azokat, amelyeket egyáltalán nem vagy csak kis mennyiségben javasolnak.

A Gyermekbarát büfé 2005 pályázaton 47 iskola indult országszerte, és 37 intézmény büféje nyerte el ezt a címet. - Nem volt könnyű a kritériumoknak megfelelni, hiszen a büféket az élelmezéstudományi intézet és az ÁNTSZ is ellenőrizte - mondta Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott.

Az Egészségügyi Minisztérium 500 ezer forintos fődíját a Berecz Antal Általános Iskola nyerte Boldogról, a pénzt egészségbarát programok megvalósításához használhatják fel. Az Oktatási Minisztérium 150 ezer forintos díját a budapesti Szász Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola nyerte el. A nyereményt iskolai eszközök beszerzésére fordíthatják.

Magyar Bálint hangsúlyozta: a mostani pályázaton nyertes iskolák példát mutathatnak abban, hogy miként lehet úgy összeállítani egy büfé kínálatát, hogy az megfeleljen a rendeletnek és a gyerekek ízlésének.

Az [origo] által a közelmúltban megkérdezett iskolák többségében egyelőre semmit nem tudnak az új szabály tervezetéről, az igazgatók és tanárok azt mondták, hogy majd akkor foglalkoznak a témával, ha kézhez vették a rendeletet.

Forrás: origo/mti