Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ivókutakat az iskoláknak Program - általános és középiskolák számára

  • 2009. június 02.
  • humusz
Szerző: 
admin
Beruházási támogatásra hirdetettek meg pályázatot általános és középiskolák számára. A program szervezője, a Tanzer Consulting Kft., szakmai támogatói pedig az Egészségügyi Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet. A cél 10 db általános iskolában egyenként 2 db hűtött, fali ivóvízkút elhelyezése.

 

Program teljes címe: A napi vízfogyasztás ösztönzésével a csomagolási hulladékmennyiség csökkentése a nappali tagozatos általános és középfokú iskolákban modern vízkutak telepítésével. A cél 10 db általános iskolában egyenként 2 db hűtött, fali ivóvízkút elhelyezése. A beruházás összköltsége iskolánként 765 ezer Ft + ÁFA, mely 610 ezer Ft + ÁFA vissza nem térítendő beruházási, oktatási és szemléletformálási támogatásból és 155 ezer Ft + ÁFA önerőből tevődik össze. Programban való indulás feltételei:
szelektív hulladékgyűjtő rendszer üzemeltetése az iskolán belül;
alapadatok szolgáltatása a hulladékok keletkezésére vonatkozóan, ennek későbbi éves összesített jelentéstételi kötelezettsége;
20%-os egyösszegű önerő biztosítása (155 ezer Ft + ÁFA).

Program időtartama: 2009. május 30 – 2012. december 31.
Leadási határidő: 2009. június 30.
A programban résztvevő 10 iskolát a jelentkezés sorrendjében választják ki.
Program támogatási mértéke: 80%-os egyösszegű támogatás teljes projekt lebonyolítással, engedélyezéssel, oktatással.

A programban való részvétel előnyei:
tanulók egészségének védelme;
víz fogyasztásának tudatosítása;
hulladékmennyiség csökkentése;
gombnyomásra hűs, szűrt víz (10-15 C) biztosítása a diákoknak;
iskola éves „zöld” fejlesztési céljainak teljesítése

Az ivóvízkút műszaki paraméterei:
Változtatható kimenő hűtött vízhőmérséklet;
A vízsugár íve könnyű használatot tesz lehetővé;
Kényelmes, biztonságos használat, a tisztaság, higiénia napi biztosítása mellett;
Puha műanyag ivófej megóvja használóját az esetleges sérüléstől;
Európai szabványok szerinti műszaki megfelelés;
Felület rendelhető rozsdamentes acél vagy homokszórt felülettel;
2 év teljes körű garancia.

„Ivókutakat az iskoláknak” Program – általános és középiskolák számára
Jelenleg Magyarországon a hulladékgazdálkodás területén a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek egyre erőteljesebben terjednek. Ezzel párhuzamosan – a válság ugyan némileg tompítja – a fogyasztási szokásokból eredőn a csomagolási hulladékok mennyisége középtávon némiképp növekszik. Magyarország elemi érdeke, hogy a felnövő generáció számára lehetőséget biztosítson a keletkező csomagolási hulladék mennyiség csökkentésére, amelyet az iskoláskorú diákok a képzési intézményekben lévő ivókutak és újratölthető italos flakonok, ételcsomagolások alkalmazásával tudnak elérni.
A program megvalósulásával az öko-iskolai képzési intézményekben a 2009-es évben PILOT projekt keretében az infrastruktúra beszerelést követően a pedagógusok helyi tudatosítást hajtanak végre. A program második fázisaként (2010-2013) az iskolai szintű csomagolási, műanyag palack kibocsátásban mintegy 30-40%-os előirányzott mennyiségcsökkentést tűz ki. (100 iskola esetében mintegy 300 tonna hulladék.)
Költségmegtakarítás az iskolákban a környezeti tudatosítással egy egészségesebb nemzedék felnevelése, akik nem – vagy csak minimális mértékben – termelnek hulladékot. Ehhez kötődően egy sor környezeti ártalom (műanyag palack előállítása, kiszállítása, begyűjtése, hasznosítása, CO2 potenciál csökkentése lokális szinten) nem is következik be.
A program harmadik fázisa a 2011-2012 év végén egy hatékonyságnövelő program. Itt a műanyag palack mennyiségek csökkenését lehet mérni a programban résztvevő iskoláktól. A legnagyobb csökkenést elérő intézmények külön ösztönzésképpen ivókulacsokat (kb. 50 iskola évente 30 kulacsot két éven át) kapnak. A szülők mindemellett gyermeküknek ugyancsak vásárolhatnak ivókulacsot.

 

Forrás: www.vizminoseg.hu