Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét törvénytelenségek az Auchan körül?

  • 2008. május 15.
  • humusz
Újabb természetvédelmi botrány készül Dunakeszin. Hiába törvényileg védett a láp, a Nemzeti Park korábbi igazgatója, Vas János (jelenleg országgyûlési képviselõ) "megbeszélte" az ingatlan tulajdonosával, hogy mégsem védett a terület. A Levegõ Munkacsoport gyanúra okot adó bizonyítékokhoz jutott, melyeket eljuttatott a környezetvédelmi miniszternek.

Korábban a Levegő Munkacsoport pert nyert Dunakeszi önkormányzatával szemben a Pest Megyei Bíróságon, mert úgy építették meg az M0-s autópálya káposztásmegyeri csomópontjától az Auchan-hoz vezető utat, hogy közben elpusztították egy védett láp jelentős részét. A bíróság az út elbontására kötelezte az önkormányzatot, a védett terület és védett élőlények pusztulására hivatkozva. A Levegő Munkacsoport kompromisszumkészségét bizonyítva megállapodást kötött az önkormányzattal, az út megmaradt, de a láp védelmében számos átalakítást és védelmi intézkedést hoztak.

A láp egyébként magántulajdonosok kezében volt, akik közben az Auchan számára értékesítették a terület egy részét. Az értékesítés előtt a Duna-Ipoly Nemzeti Park akkori igazgatója, Vas János személyesen kereste fel az ingatlantulajdonost, hogy „megbeszéljék”, a tulajdonos területe védett láp vagy sem. Vas János a Nemzeti Park hivatalos levelében megadta az ingatlantulajdonosnak a mobiltelefonszámát, mondván, azon egyeztessenek időpontot egy találkozóra. Röviddel ezután Vas János „kiderítette”, hogy a kérdéses ingatlan „tévedésből” lett csak természetvédelmi terület, majd Vas János gyorsan – ráadásul jogkör nélkül – hozott egy határozatot, hogy a korábban védetté nyilvánított terület mégsem védett. Mindez annak ellenére történt, hogy a bíróság, a szakértők és maga a Nemzeti Park is megállapította: a terület védett, hiszen mindenben kimeríti a láp kritériumait, amely így a törvény erejénél fogva a védett. Ezt megerősíti, hogy a Levegő Munkacsoport éppen a védett természeti értékek és a láp védettsége miatt nyerte meg az önkormányzattal szemben a pert még 2003-ban.

Igen furcsa az ügyben, hogy a védettséget törlő – ráadásul jogkör nélkül, törvénytelenül meghozott – határozat rekordgyorsasággal, 3 nap alatt jogerőre emelkedett. A történet hátterében az Auchan érdekei állnak, mely a szóban forgó védett területen áruházbővítést és parkolóépítést tervez. Az ügyben a Levegő Munkacsoport Fodor Gábor miniszterhez fordult, eljuttatva hozzá a vonatkozó iratokat, és kezdeményezve az ügy kivizsgálását. Ugyanakkor az illetékes környezetvédelmi felügyelőségtől azt kértük, hogy határozatban rögzítse a védett láp kiterjedését.
A Levegő Munkacsoport dokumentumai

 

 

Forrás: Levegő Munkacsoport / Greenfo