Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ingyenújság szemetesláda a metró

  • 2006. november 06.
  • humusz
New Yorkban egyre inkább az ingyenes lapokat teszik felelõssé a város földalattijának problémáiért: ezeket az újságokat ugyanis a földalatti állomásoknál osztogatják, az olvasók hatalmas szemetesládává teszik az egész földalattit. [Greenfo.hu]
Amikor valamilyen rendkívüli körülmény, például egy nagy esőzés történik, az eldobott lapok megbénítják a földalatti hálózatának vízelvezető rendszerét. Ha ez nem működik, akkor a földalatti sem tud közlekedni. Az újságok zöme eleve a metrósíneken fejezi be "tájékoztató funkcióját", ezért a városi közlekedési hatóságok már felkérték a rendőrséget, hogy tiltsa meg az ilyen ingyenes lapok osztogatását a metróállomásokon. A kérdés azonban ennél bonyolultabb: a rendőrség nem akar intézkedni, félve azon jog megsértésétől, ami a sajtó szabadságát mondja ki. A laposztogató automaták felállításának ötlete is felmerült, de ez a szemetet vélhetően nem szüntetné meg.

A Metro című lap szóvivője szerint ők maximálisan alkalmazkodnak a közlekedési hatóságok előírásaihoz, hiszen épp az az érdekük, hogy az emberek közlekedjenek a metrószerelvényeken és olvassák az újságot. Arra hivatkoznak, hogy nem a föld alatt, hanem a felszínen osztogatják a lapokat és tavasz óta programot hirdettek, melyben arra kérik olvasóközönségüket, hogy megfelelő hulladéktárolókba helyezzék a kiolvasott sajtóterméket. Egyes vélemények szerint a probléma mondvacsinált, mert a metró karbantartói nem végzik rendesen feladatukat.