Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

III. Ipolytisztítási akció - visszatekintés

  • 2008. augusztus 29.
  • humusz
"A tavalyi évvel ellentétben idén, június 20. és 22. között összehoztuk a folyótisztítási túránkat. Nem verte el az esõ, nem jött áradás, vagy családi probléma." A Magosfa Alapítvány beszámolója.

 

Ez az írás azért készült, hogy honlapunk olvasói számára is érzékeltessük az akció jellegét, eredményeit. Ugyanakkor nem titkolt célunk bátorítani másokat hasonló tisztítási munka szervezésére.

Az objektív felvezetőt követően az akció egyik résztvevője, Karikátor élménybeszámolóját adjuk közzé.

Az első Ipolytisztítási túrát 2005-ben szerveztük meg a „Tiszta, egészséges Ipoly mentéért" - szennyezőforrás felmérési és felszámolási program keretében, majd két évvel ezelőtt és idén újabb túrák következtek. Az akciók célja egyrészt az, hogy konkrét munkával is hozzájáruljunk az Alsó-Ipoly mente környezeti állapotának javításához. Másrészt pozitív példa nyújtásával, elsősorban a sajtón keresztül a helyi lakosokra akarunk hatni, az ő környezeti tudatosságukat kívánjuk erősíteni. Hogy lássák, mennyire fontos folyóvizeink tisztán tartása, és konkrétan hogyan tudnak hozzájárulni a vízminőség javításához.

A mostani túrát az Ipoly Tésa és Szob közötti, mintegy 40 km-es szakaszán hajtottuk végre, 20-25 önkéntessel. Hat-hét kenu haladt a vízen, műanyag kesztyűben kézzel szedtük a szemetet, szükség esetén igénybe vettük a csáklyát vagy a lapátot. Vízi csapatunk a szemetet nejlonzsákokba rakta, és előre megbeszélt pontokon partra tette. (Onnan a szemétszállító cég vitte tovább a vámosmikolai hulladéktelepre.) A kenukhoz szárazföldi csapat is csatlakozott, amely az első két napban jobbára Kopiból állt, de vasárnap, a damásdi öblözetben három IBM-es önkéntes is kivette részét a parti munkákból.

Összesen 50 zsák szemetet szedtünk ki az Ipolyból, és a vasárnapi parti akció eredménye egy nagy konténer telepakolása volt. De ami ennél sokkal fontosabb: több hírportál is beszámolt munkánkról, így több ezer helyi lakos értesült munkánkról, és mutattunk nekik jó példát.

Hálával tartozunk az önkénteseknek,

így Dönsz Teodórának, Gyenes Gábornak, Halay Zsuzsannának, Harangozó Editnek, Karácsony Zitának, Kovács Bencének, Kurdi Péternek, Karikátornak (Mekkey Péternek), Novák Adriánnak, Serfőző Viktornak, Zentai Kingának, Zobin Reginának, a Szilágyi családnak, vagyis Dr. Ábrók Ildikónak, Kopinak (Dr. Szilágyi Istvánnak), Szilágyi Alfrédnak, Szilágyi Artúrnak, Szilágyi Júliának, Szilágyi Mentának, továbbá az IBM munkatársainak, Federico Sciottinak, Flédervics Fédrának, Gorbenko Kseulának, Jonathan Bainesnek, Lengyel Évának, Rehák Piroskának és Songoro Mihálynak.

Köszönet a támogatóknak,

Heil Lászlónak (halőrnek) a szakmai segítségért, a figyelemért és a vasárnapi csodálatos ebédért; az ipolyszalkai tájházasoknak a felejthetetlen szombat délutáni kétórás programért, beleértve Joachim bácsit, a nedűket és a lepényt; Radnai Bertalannak (Bercinek) a péntek esti biztató szavakért, a szombat reggeli tojásrántottáért és a sütő alkalmatosságért; Hegedűs Lászlónénak, Ica néninek (ipolytölgyesi boltosnak) a felajánlott tojásokért; a NE-PA Kft-nek (Vámosmikola) a szemét önköltségen való elszállításáért; Gyenes Gábornak a vasárnapi parti szervezésért valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak a pályázati támogatásért.

Az akción készült fotókat itt láthatod. A folyótisztítási akció "receptkönyvét" itt érheted el

 

Forrás: Magosfa Alapítvány