Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékégetés trójai falova

  • 2006. június 28.
  • humusz

egeto_logo_120A miniszterek elvben támogatják az újrahasznosítást, de az égetõmûvekkel kapcsolatban tétováznak.

A EU-tagállamok környezetvédelmi miniszterei ezen a héten kedden tárgyaltak a hulladékokról szóló uniós stratégia pontjairól. A Tanács keddi ülésén nem foglalt állást a Bizottság azon szándékával szemben, amely a hulladékégetõ mûveket hulladékhasznosító létesítményekké minõsítené.


Nemzetközi civil környezetvédő szervezetek (a Föld Barátai Európai Szervezete, a Közép- és Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat, valamint az Európai Környezetvédelmi Iroda) kritizálják, hogy az EU környezetvédelmi miniszterei a Tanács keddi ülésén nem foglaltak állást a Bizottság azon szándékával szemben, amely a hulladékégető műveket hulladékhasznosító létesítményekké minősítené. Ezzel az átsorolással a hulladékcsökkentés és a anyaghasznosítás rovására a hulladékégetésnek nyitnak még nagyobb teret.

Az égetőművek átsorolása a hulladékégetést környezeti szempontból egy szintre helyezné az újrahasználattal és az anyaghasznosítással, ami az EU hulladékpolitikájában jelentős visszalépést jelentene, és aláásná a Stratégia elfogadott pozitív elemeit is - nyilatkozta Michael Warhust, a Föld Barátai Európai Szervezetének szakértője.

A környzetvédelmi miniszterek tanácsa kedden számos, környezeti szempontból örvendetes döntést is hozott: támogatja a hulladékgazdálkodás világos, öt elemet megkülönböztető hierarchiáját, az anyaghasznosításnak elvben elsőbbséget ad az égetéssel szemben, hangsúlyozza az anyaghasznosítási jogszabályok és célok jelentőségét, támogatja a szerves hulladékok komposztálását, és meghatározza, hogy milyen indikátorokkal lehet jellemezni a hulladékmegelőzés helyzetét.

A hulladékégetés hasznosítássá minősítése azonban mindezeket az eredményeket megkérdőjelezi. A Tanács keddi határozatai nem foglalkoznak a legégetőbb"kérdésekkel, és nem veszik figyelembe, hogy több ország, így pl. Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovákia világosan kifejezték fenntartásaikat az égetés új kategóriába sorolásával kapcsolatban(1).

Az átsorolás kérédése a hulladékokról szóló keretirányelvről folyó viták során dől majd el (várhatóan őszig), de a Stratégiának kellett volna ebben a kérdésben megfelelő iránymutatást adnia.

Michael Warhurst szerint az égetés az ártalmatlanítás egy módja, amit súlyos hiba hasznosításnak nevezni. Az égetőművek a hulladékmegelőzés ellen hatnak, emellett elpazarolják azokat az erőforrásokat, amelyeket egyébként az anyaghasznosítással megtakaríthatnánk.

Martin Konecny, a Közép- és Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat munkatársa szerint "az égetőművek új besorolásának Közép- és Kelet-Európában különösen káros hatásai lehetnek. Az EU strukturális és kohéziós alapjaiból sok millió eurót a szelektív gyűjtési és anyaghasznosítási (recycling) rendszerek finanszírozására szántak. Azonban ha az említett átsorolás megvalósulna, akkor ezeket az összegeket elsősorban új égetőművek építésére fordíthatják majd. Az EU minisztereinek ki kell tartaniuk amellett, hogy a hulladékégetés nem más, mint ártalmatlanítás. Az a terv, hogy rövid távon új korlátozásokkal nehezítik a hulladékok szállítását, nem lesz hatékony megoldás."

"A jelenlegi helyzetben rendkívül fontos, hogy az EU egyértelmű hulladék hierarchiáját, amit a Tanács mai határozata megerősített, a miniszterek konkrét intézkedésekre váltsák. Ez azt jelenti, hogy azokon a hamarosan kezdődő tárgyalásokon, amelyeket az EU jövőbeli hulladék jogszabályairól fognak folytatni, el kell utasítani a Bizottságnak azt a szándékát, hogy a kommunális hulladékégetőket a 'hasznosító művek' közé csempéssze"
- mondta Stefan Scheuer, az Európai Környezetvédelmi Iroda képviselője.

További információk:



Angol nyelvű állásfoglalások:

Friends of the Earth Europe: "Policymakers briefing - Creating a new waste policy: Promoting sustainability through innovation and efficient use of resources", May 2006:
http://www.foeeurope.org/publications/2006/Waste_Briefing_May2006.pdf


European Environment Bureau: "EEB recommendations on the Commission Communication on the Thematic Strategy on Waste Prevention and Recycling and the associated Commission proposal to amend the Waste Framework Directive (COM (2005)667)", June 2006:
http://www.eeb.org/activities/waste/EEB-Brief-Waste-Strategy-and-Directive-recommendations-050606-sum.pdf


(1) Négy visegrádi ország -- Szlovákia, Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság -- környezetvédelmi miniszterei fenntartásaiknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a Bizottság javasolta a kommunális hulladékégetők átsorolását a hasznosító berendezések közé. Állásfoglalásuk angol nyelvű változata a következő honlapon található:
http://www.eeb.org/activities/waste/incineration/Visegrad-4-declaration-...