Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladék-kommandó

  • 2004. július 05.
  • humusz
Lezajlott az első hulladék-kommandós akció Nyíregyházán.
Az ellenőrzésre kiválasztott terület Nagyszállás, Nyírjes, Borbánya térsége volt, Nyíregyháza külterületén. A Rendőrség, a helyi polgárőr szervezet, a Mezőőri Szolgálat, a Közterület Felügyelet adott területen illetékes munkatársai és az E-misszió Egyesület vett részt az akcióban.

Végigjártuk a legjelentősebb illegális lerakókat, melyeknek az újbóli felmérését a mezőőrök folymatosan végzik. Azt örömmel tapasztaltuk, hogy a Nagyszállási lőszerraktár mellett a "Nem bántja a szemét?!" kampány keretében tavasszal felszámolt lerakó nem képződött újra, amiben szerepe volt a mezőőrök rendszeres jelenlétének és a konténer kihelyezésének.

A Nyírjes-tanyán történt illegális hulladéklerakásról éppen a megelőző nap értesítették a polgárőröket. A szemét összetételéből annyi biztosan megállapítható volt, hogy valamelyik közeli varrodából vagy kötőüzemből szállítottak ki hulladékot, cérnát, fonalakat, orsókat. A kidobott alapanyagok gyártójára utaló nyomot sikerült csak találni. Amennyiben nem derül ki, honnan került oda a szemét, a mezőőrök a terület tulajdonosát fogják felszólítani a szemét eltakarítására és javasolják neki, hogy zárja le a földjére bevezető utat egy sorompóval, hogy az illegális szemetelők ne tudjanak behajtani és ne válljon a hely gócponttá.

A Rühes-réten ellenben valamelyik játéküzlet szabadult meg ily módon selejtes játékaitól (gumilabdák, kártya, mini-csocsóasztal, diafilmek és egyéb játékok). A többi helyszínen is bizonyítékok után kutattak a szakemberek, találtak is pl. számlát névvel, címmel ellátva.

Illegális szemetelő tettenérésére a terepbejárás során nem került sor, de nem is ettől az egyszeri kiszállástól várunk eredményt, hanem a folyamatos, fokozott ellenőrzéstől. Ezek az akciók rendszeresek lesznek, (változó területeken és időpontokban) és ezt igyekeztünk tudatosítani a lakosság körében. Valamennyi, az akcióban részt vevő szervezet, fokozza az ellenőrzést, szigorúbban lép fel a szemetelőkkel, a mezőőri szolgálat például a nagyobb lerakóhelyek környékén állandó figyelőszolgálatot állít fel.

A helyi média képviselőin keresztül kértük a lakosság segítségét, együttműködését is és immár sokadszor tájékoztattuk őket arról, hogy az orosi hulladéklerakón legálisan is elhelyezhetik hulladékukat, ráadásul egy köbméterig ingyenesen.

Csige Anikó (E-misszió)