Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyengére sikerült a hulladékokra vonatkozó új uniós szabályozás

  • 2008. június 18.
  • humusz

egeto_120_02Az Európai Környezetvédelmi Iroda és a Föld Barátai európai szervezetének sajtóközleménye Brüsszel, 2008. június 17.

Környezetvédelmi szervezetek nagyon csalódottak a hulladék keretirányelv mai európai parlamenti szavazása miatt. A Parlament elfogadott egy elõre letárgyalt megállapodást, amely nem állapít meg hulladékmegelõzési célokat, az újrahasznosításra vonatkozó célkitûzései pedig igen alacsonyak. [1].

Néhány parlamemti képviselő ugyan megpróbálta újra beiktatni a Parlament eredeti, szigorúbb javaslatát [2], de végül ez a kísérlet megbukott. A tagállamoknak most ratifikálniuk kell ezt a szabályozást, ami várhatóan 2008 végén lép életbe.

Nathalie Cliquot, az Európai Környezetvédelmi Iroda koordinátora elmondta: "Mindenki egyetért azzal, hogy a fenntartható fejlődés nem járhat együtt növekvő hulladékmennyiséggel, mégis, az EU kormányai felől érkező nyomás hatására a hulladékmegelőzésre vonatkozó közös célkitűzésekről szóló vitát 2014-re halasztották. Ugyanakkor a kormányoknak hulladékmegelőzési programokat kell indítaniuk és a Bizottságra hárul az a nehéz feladat, hogy ezek megvalósulását nyomon kövesse és a tagállomokon számonkérje."

Dr Michael Warhurst a Föld Barátai (Friends of the Earth Europe, FOEE) koordinátora szerint: "A szavazás eredményeként megszülettek az első uniós szintű újrahasznosítási célkitűzések. Ezek azonban túl alacsonyak ahhoz, hogy megfelelő választ jelenthessenek az olyan veszélyekre, mint például a kílmaváltozás vagy az erőforrások kimerülése. Ráadásul több jelentős hulladék típusra nem is vonatkoznak, s megvalósulásuk ellenőrzése sem lesz éppen könnyű. A Bizottságnak nagy erőkkel kell dolgoznia azon, hogy a 2014-es felülvizsgálat idejére megalapozottabb adatokkal rendelkezzen és ezekhez - valamint az EU legjobb gyakorlataihoz igazodva - magasabb célkitűzéseket fogalmazzon meg."

A képviselők megszavazták azt a javsalatot is, amely alapján bizonyos hulladékégetőket átsorolhatnak az „ártalmatlanítás" kategóriájából a „hasznosítás" kategóriába. Ez a döntés sajnos nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a hulladékégetők nem klímabarát, hanem épp ellenkezőleg, klímakárosító technológiának számítanak [3]. Az égetők emellett a rugalmatlan, drága hulladékkezelési módok közé tartoznak, amelyek az újrahasznosítási rátákat is korlátozhatják. Ezt bizonyítja például az is, hogy Dánia ellenezte az 50%-os újrahasznosítási arány bevezetését a háztartási hulladékok esetében - náluk ugyanis már túl sok az égető, s ezekbe kell az a hulladék, amit egyébként újra is lehetne hasznosítani. Mivel magasabb újrahasznosítási arányokra van szükség és ezek teljesíthetőek is, a tagállamok nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen drága és rugalmatlan technológiákat alkalmazzanak.

Dr Michael Warhurst hozzátette: "Az EU kormányainak inkább egyre növekvő újrahasznosítási és megelőzési célokat kellene kitűzniük, nem pedig pazarló és drága égetőket erőltetniük."

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és a Föld Barátai aggódnak amiatt is, hogy a képviselők támogatták a melléktermékeknek egy olyan definícióját, amelynek hatására bizonyos hulladékok kikerülhetnek a hulladékokra vontatkozó biztonsági ellenőrzések alól.

Nathalie Cliquot az EEB koordinátora úgy véli: "Súlyos hiba, hogy az új melléktermék definíció következtében potenciális veszélyes hulladékok kerülhetnek ki a hulladékokra vonatkozó ellenőrzés alól, sőt, ezeket harmadik világbeli országokba is lehet majd exportálni. A Bizottságnak biztosítania kell, hogy ezt a kérdést is megfelelő módon szabályozza."

 

Az új keretirányelv tartalmáról bővebben.

További információ:

Dr A. Michael Warhurst, Waste & Resources Campaign, Friends of the Earth Europe
Mobile: +44 7841 503 474; Email: [email protected]

Nathalie Cliquot, Waste Policy Officer, European Environmental Bureau
Tel: +32 2289 1097; Email: [email protected]

Vanessa Bulkacz, Press & Publications Officer, European Environmental Bureau
Tel: +32 (0)2 289 1309; Email: [email protected]

Francesca Gater, Communications Officer, Friends of the Earth Europe
Tel: +32 25 42 61 05; Email: [email protected]


Jegyzetek:
Egy részletesebb angol nyelvű elemzés olvasható a keretirányelvről itt, valamint akövetkező honlapokon:
http://www.foeeurope.org/activities/waste_management/
http://www.eeb.org/activities/waste/Index.html

[1] A megállapodás alapján a tagállamoknak „intézkedéseket kell hozniuk, hogy elérjék" a háztartási hulladékok közül az üveg, papír, műanyag és fém hulladék 50%-os, valamint az építési és bontási hulladékok 70%-os újrahasznosítását. A megállapodás nem szól a teljes hulladékmennyiség 20%-át kitevő kereskedelmi hulladékokról. A hangsúly inkább az intézkedéseken, mintsem a célok elérésén van, ami a Bizottság számára megnehezíti majd a szabályozás betartatását. A megállapodás nem tartalmaz hulladékmegelőzésre vonatkozó célkitűzéseket, csak annak megvizsgálását írja elő, hogy ilyen célokat meg lehet-e majd állapítani 2014-ben, a keretirányelv felülvizsgálata során.


[2] A Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a háztartási hulladékok esetében 50%-os, a kereskedelmi hulladékokra pedig 70%-os kötelező újrahasznosítási arány elérését javasolta 2020-ra. A keletkező hulladék mennyiségét pedig 2012-re a 2009-es szinten stabilizálta volna. A háztartási hulladékok 50%-os hasznosítása önmagában annyi szén-dioxid kibocsátást tett volna elkerülhetővé, mintha 31 millió autót vontunk volna ki Európa útjairól. Ld: "Climate Protection Potentials of EU Recycling Targets", Knut Sander (Ökopol Gmbh), az EEB és a FOEE megrendelésére.


[3] "A changing climate for energy from waste?" Eunomia Consultants for Friends of the Earth, May 2006

Summarised in "Dirty Truths: Incineration and Climate Change", Friends of the Earth, May 2006