Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folytassuk az e-mail kampányt, hogy Európát ne árassza el a szemét!

  • 2007. január 24.
  • humusz
Az Európai Unió most vizsgálja felül fõ hulladékgazdálkodási jogszabályát, a hulladékokról szóló keretirányelvet. A magyar polgárok e-mailjei is segítettek abban, hogy az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagjai a 2006. november 28-i szavazáson érveink hatására három legfontosabb kérésünk közül kettõt támogattak. Kérjük, hogy vegyen részt a kampány második szakaszában is, és a február közepén sorra kerülõ szavazás elõtt küldjön elektronikus levelet valamennyi európai parlamenti képviselõnek.

Az Európai Unió most vizsgálja felül fő hulladékgazdálkodási jogszabályát, a hulladékokról szóló keretirányelvet. A döntéshozatalban az Európai Bizottságnak, a Miniszterek Tanácsának és az Európai Parlamentnek is meghatározó szerepe van. Az európai civil környezetvédelmi szervezetek szeretnék, ha nemcsak az ipari lobbisták, de a környezetükért aggódó civilek hangja is eljutna a döntéshozókhoz. Októberben a Föld Barátai felhívását a HuMuSz anyanyelvén továbbította a magyar közvéleményhez. Ennek hatására több száz magyar állampolgár írt levelet az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának magyar képviselőihez. Az eredmény nem maradt el. Az e-mail kampány szervezői így foglalják össze a történteket, és további kérésüket:

Az Ön e-mailje is segített abban, hogy az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagjai a 2006. november 28-i szavazáson érveink hatására három legfontosabb kérésünk közül kettőt támogattak. Támogatták azt a felhívásunkat, hogy a hulladékmegelőzés érdekében több konkrét lépés történjen, és visszautasították a Bizottságnak a hulladékégetők átsorolására vonatkozó javaslatát. Ezek fontos eredmények. Sajnálatos módon az újrafeldolgozás arányának növelésére vonatkozó módosító indítványokat kis különbséggel leszavazták, de még lehetőség van rá, hogy a februárban, mikor a kérdésről az egész parlament szavaz, a kérdés ismét napirendre kerüljön. A több mint 700 képviselő várhatóan február 15-én Strasbourgban fog szavazni.

Kérjük, hogy vegyen részt a kampány második szakaszában is, a február közepén sorra kerülő szavazás előtt e-mailezzen valamennyi európai parlamenti képviselőnek, és kérje meg őket, hogy:

  • támogassák a Környezetvédelmi Bizottság hulladékmegelőzésre és a hulladékégetők átsorolásának elutasítására vonatkozó módosító javaslatait
  • szavazzanak egy olyan hatékony intézkedéscsomagra, amely a lehető legnagyobbra növeli az újrafeldolgozás arányát.

Lépjen akcióba honlapunk segítségével www.stopthewaste.eu

Ha a honlap tetején a magyar nyelvet választja, minden világossá válik.