Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A főfelügyelőség elutasította a fellebbezést a Holcim-ügyben

  • 2006. július 19.
  • humusz
A Országos Környezetvédelmi Fõfelügyelõség elutasította az öt település és két környezetvédõ szervezet fellebbezését, melyet a Holcim Hungária Zrt. tervezett cementgyárára kiadott határozat ellen nyújtottak be gyár ellenzõi. A fellebbezés érdemi bírálatának hiányosságai miatt, a civil szervezetek várhatóan bírósághoz fordulnak, hogy kikényszerítsék szakmai érveik érdemi bírálatát és figyelembevételét.

 

A döntéssel a civil szervezetek nem értenek egyet, megítélésünk szerint a Főfelügyelőség a fellebezés elutasításának indoklásában számos alapvető kérdésre nem tért ki. Így például a fellebbezés egyik alapja volt, hogy ahol már jelenleg is határérték feletti a légszennyezés ott új terhelő üzem nem létesíthető (ezt mind a hazai, mind az európai uniós jogszabályok deklarálják). Erről a kérdésről a Föfelügyelőség nem vett tudomást, mint ahogy arról sem, hogy nemzetközi egyezmény is kötelezik a felügyelőséget az önkormányzatok és a lakosság véleményének figyelembevételére. A környezetvédelmi hatóságok azonban teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a tiltakozásásokat, megsértve ezzel az Aarhusi Egyezményt.

Így például a fellebbezés egyik alapja volt, hogy ahol már jelenleg is határérték feletti a légszennyezés ott új terhelő üzem nem létesíthető (ezt mind a hazai, mind az európai uniós jogszabályok deklarálják). Erről a kérdésről a Föfelügyelőség nem vett tudomást, mint ahogy arról sem, hogy nemzetközi egyezmény is kötelezik a felügyelőséget az önkormányzatok és a lakosság véleményének figyelembevételére. A környezetvédelmi hatóságok azonban teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a tiltakozásásokat, megsértve ezzel az Aarhusi Egyezményt.

Érthetetlen az is, hogy a Főfelügyelőség határozatában kijelenti, hogy döntése ellen bírósági jogorvoslattal nem lehet élni, holott ezt az államigazgatási törvény lehetővé teszi.

A fellebbezés érdemi bírálatának hiányosságai miatt, a civil szervezetek várhatóan bírósághoz fordulnak, hogy kikényszerítsék szakmai érveik érdemi bírálatát és figyelembevételét.

Bővebb információ:

Válaszúton Alapítvány

Szuhi Attila: 30/563-7749

[email protected]

www.cementgyar.fw.hu