Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 21 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fertődi Tájsebészet

  • 2003. május 13.
  • humusz
A fertődi általános iskola diákjainak akciója Sarródon.

A Tájsebészet versenybe bekapcsolódott fertődi általános iskola diákjai a falubeliekkel közösen megtették az első lépést az illegális hulladéklerakók felszámolására.
Az elmúlt hétvégén Sarródon vették fel a kesztyűt a falu határában lévő háztartási hulladék, műanyagzacskóba tett állattetem, törmelék és még sokféle szemét ellen. A falu melletti bányatavakhoz, illetve a vasúti sínek közelébe 1990 óta rendszeresen hordják a hulladékot a környező településekről is.
A helyi tájsebészek Boda Gabriella tanárnő segítségével márciustól folyamatosan járták a vidéket, felmérték a tennivalókat. A sarródi önkormányzat mindenben segítségükre volt, ezért itt kezdték meg a munkát, de bíznak benne, hogy előbb-utóbb Fertőd is sorra kerülhet majd. Az akciónak köszönhetően helyi polgármester ígéretet tett arra, hogy mostantól a februárban megalakult polgárőrség segítségével folyamatosan figyelni fogják a területeket, tiltó táblákat, sorompókat raknak ki. Ha szükséges, a jegyző által kiróható 100 ezer forintos büntetéssel is élni fognak. Az önkormányzat a közelmúltban pályázatot adott be pótkocsis traktor vásárlására, amellyel havonta egy-két alkalommal ingyenes lomtalanítást szerveznek majd Sarród, Fertőújlak és Nyárliget területén. Ha mégsem nyernek a pályázaton, akkor hitelből veszik meg a traktort.