Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Faültetés a Föld Napja alkalmából

  • 2004. április 28.
  • humusz
A tatabányai Móra Iskolában pályázaton nyert pénzből szépítik a területet

A Móra Napok keretében - és a Föld Napja alkalmából - április 24-én tizennégy fát ültettek el a Móra Ferenc Általános Iskola udvarában az intézmény tanulói és pedagógusai a Rohamkukac tájsebész csapat felhívására.

Az oktatási intézmény a fák megvásárlását az önkormányzat által meghirdetett "Szebb, Emberibb környezetért" pályázaton nyert pénzből valósította meg.

A költségekhez Bencsik János százezer forintos támogatással járult hozzá, a polgármester a fák elültetésében is tevékeny részt vállalt.

A Móra-iskolának régi vágya valósul meg ezzel az akcióval, hiszen az iskolaudvar a faültetés után sokkal barátságosabb és természet közelibb lesz. A gyerekek osztályonként egy-egy fát ültettek, így minden csoportnak külön fája van, melyek gondozását, ápolását a gyerekek közösen végzik. A tanulók minden bizonnyal jobban fognak vigyázni rájuk, hiszen azokat ők ültették, és így mindennapjaik részévé válnak. A fák közül három egy-egy neves történelmi személyiség emlékfája is lesz: Balassi Bálint, Móra Ferenc és Bocskai István emlékét fogja őrizni.

A fák kiválasztásában fontos szempont volt, hogy azok a Vértes- vagy a Gerecse-hegységben honosak legyenek.

A fák ültetésével egy időben, az iskola diákjainak másik csoportja a Galla patak Által-érbeli befolyásától a vasúti felüljáróig a patakmedret tisztította meg a Föld Napja iskolai akciójának keretében. Ehhez az RWE-UMWELT adott zsákokat, a csizmákat a Tűzoltóság és a Polgári Védelem biztosította. A Gelátó Fagyizó pedig fagyival lepte meg az akcióban szorgoskodó gyerekeket.

Az iskola a Föld Napja alkalmából városi rajzversenyt is hirdetett, melyre a tanulók a növények és állatok védelmében plakátokat készítettek. A beérkezett munkákból a legötletesebb alkotásokat az intézményben állították ki.