Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fa, textil és hamu

  • 2003. november 01.
  • humusz
A Környezetvédelmi Minisztérium Hulladék a családi házban cikksorozatának 4. része

Fa

Nagyobb mennyiségben az építkezések, lakásfelújítások során keletkezik. Ha elég nagy kertünk van, érdemes figyelmet fordítani a faanyag szakszerű tárolására, mert ezt sok hasznos célra lehet még felhasználni a jövőben. Ebben az esetben is fontos, hogy a tárolás szelektíven történjen, mert ezzel sok felesleges pakolástól kíméljük meg magunkat. Tegyük külön a lécet, a deszkát, a vékonyabb és vastagabb rönköt, a tűzifát. Nagyon fontos, hogy a lehántolt fakérget, faforgácsot se égessük el, tegyük a kultúrnövények tövéhez mulcsként, így kevesebbet kell locsolnunk és a gyomokat is nehezebb helyzetbe hozzuk (a mulcs alá érdemes 5-6 rétegben fekete-fehér újságpapírt is rakni).

Textil

A különféle textíliák közül a feleslegessé vált ruhadarabok futhatnak be meglepően hosszú pályát. Esetükben a hasznosítás legkézenfekvőbb módja az, ha némi átalakítás, vagy foltozás után magunk használjuk azokat tovább. A másik megoldás, ha a ruhadarabot elajándékozzuk. Ha ismeretségi körünkben nincsen olyan személy, aki szívesen fogadná a felajánlott ruhaneműt, adjuk karitatív szervezeteknek. Érdemes néhány évig a tárolásról is gondoskodnunk, mert soha nem tudni, mikor jön egy árvíz vagy földrengés, amelynek kapcsán mások számára még jó szolgálatot tehetnek megunt vagy kinőtt ruhadarabjaink.

Hamu, salak

A kertes házakban korábban a szén- és fatüzelés miatt igen nagy mennyiségben keletkezett salak és hamu, majd néhány évtizedes csökkenés után napjainkban ismét növekszik az arányuk. Nyáron a kerti grillezésnél, bográcsozásnál, fűtési szezonban a fatüzelésű kazánban vagy a kandallóban keletkezhet nagy mennyiségben fahamu. Ezt soha ne dobjuk ki, mert a tiszta fahamu nagyon értékes talajjavító anyag, a kertészek szívesen alkalmazzák. Különösen káliumtartalma kiemelkedő, de meszet és különféle mikroelemeket is tartalmaz. A ribiszke, a málna, a szőlő és mindegyik gyümölcsfánk meghálálja, ha alkalmanként kevés fahamut helyezünk a tövéhez. Kis mennyiséget néha a komposztra is rakjunk belőle, de a földre szórva csigák ellen is hatásos.