Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Év Fája verseny 2014

  • 2014. május 16.
  • Ressinka Agnes

Az Év Fája versenybe olyan fák nevezését várja az Ökotárs Alapítvány, amelyek különleges helyet foglalnak el a körülötte élők, egy kisebb-nagyobb közösség életében. Éppen ezért nem a faegyed mérete vagy életkora a döntő: a fákat egy történet kíséretében lehet nevezni, mely bemutatja, hogy miért is fontos az őt jelölőknek.

A versenybe a fa fotóival és történetével lehet nevezni, az evfaja.okotars.hu oldalon keresztül, május 12-től június 13-ig. Bárki nevezhet fát, akár családok, osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy vállalkozások. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez is jelzi, hogy a nevezett fa valóban egy közösség támogatását élvezi.

A nevezett fák közül a zsűri 12 döntőst választ, s ezután szokás szerint közönség szavazza meg, hogy melyik nyerje el közülük az Év Fája címet. A közönségszavazás szintén az evfaja.okotars.hu-n keresztül zajlik majd, ősztől.

Az elmúlt három évben rendre több, mint tizenötezren adták le a voksukat az ország minden táján található fákra, és nemegyszer szoros versenyben alakult ki a végső sorrend.

A nyertes fa egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek. A támogatást a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni. A verseny döntősei közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

A verseny külön kategóriája a “Hős Fa”: erre a címre olyan fák jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnénk - legalább jelképesen - elismerni azok áldozatos munkáját is, akik készek tenni megmentésük érdekében, valamennyiünk javára!

A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején az Európai Év Fája versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A korábbi években két alkalommal nyerte magyar fa a versenyt, idén pedig a gödöllői vackor 35 ezer szavazattal lett második, minden eddigi eredményt felülmúlva!

Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek.

A jelöléseket a http://evfaja.okotars.hu oldalon, kizárólag online lehet beadni.

Az Év Fája verseny fő szervezője az Ökotárs Alapítvány.

További információ: Sólyom Éva (411-3500, [email protected] )

Az Év Fája a facebookon


Tudta-e?
Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban. 2014-ben az év fafaja a magyar erdők egyik szürke eminenciása, a mezei juhar, melyről bővebb információt a www.azevfaja.hu honlapon olvashatnak. Az Év Fája Verseny lebonyolításához az Országos Erdészeti Egyesület három éve csatlakozott.

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik, melyet az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi szervez. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert és a Civil Rádió. A versenyt az Európai Unió támogatja.

Forrás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel