Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Égető a határon

  • 2007. február 19.
  • humusz

Szentgotthárd, Budapest - Eldördült a startpisztoly: a Begas bejelentette, hogy megépíti a hulladékégetõt, a város és három nemzeti park közelében. Ezt az osztrák nagykövetség közölte a magyar szaktárcával.

A magyar hatóságok érdeklődésére mindeddig azt a választ adták, hogy nem tudnak ilyen projektről, nem érkezett az osztrák hatóságokhoz olyan bejelentés, hogy a határ mellett ilyen beruházást terveznek. A budapesti osztrák nagykövetség tegnap viszont eljuttatta a projektről a dokumentációit a magyar környezetvédelmi tárcához: tájékoztatnak arról, hogy a Begas egy kilométerre Szentgotthárdtól, a heiligenkreuzi ipari parkban egy 80 MW névleges hőteljesítményű tüzelőberendezésen alapuló, mintegy 200 ezer tonna/év hulladékfeldolgozási kapacitású termikus hulladékhasznosító művet létesítene. (A fővárosi hulladékégető kapacitása 400 000 tonna/év.) A tárca megítélése szerint a tervezett termikus hulladékfeldolgozó üzem megvalósítása esetén feltételezhető az országhatáron átterjedő jelentős környezeti hatás, áll sajtóközleményükben.


A környezeti hatás jelentős, folytatódik a közlemény, különös tekintettel a tevékenység során a levegőbe kibocsátott szennyezőanyagokra, és a térségre jellemző szélirányra. A tárca szükségesnek tartja az Espooi egyezmény alkalmazását, és nemzetközi hatásvizsgálati eljárás lefolytatását, az érintett magyar hatóságok bevonását az engedélyezési eljárásba. Az eljárásban való részvétel azonban nem jelent vétójogot Magyarország számára, hanem arra ad lehetőséget, hogy szakmai alapon véleményezze a tervezett beru- házást.


Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere szerint az Európai Unióban igen furcsa, hogy két nappal egy, az égető ellen szervezett konferencia (melyen szlovén és osztrák ellenzők is részt vettek), valamint egy nappal az osztrák sajtóban megjelenő kételyek után bejelentik a projekt megkezdését. Szokatlan, és érthetetlen volt az is, hogy a kistérség, számos civil szervezet, az önkormányzatok és más szervezetek tiltakozása ellenére is a város határában, a három nemzeti park közvetlen közelében akarják megépíteni a hulladékégetőt. A polgármester feltette a kérdést: a Rábát öt, a Lapincsot két éve szennynező osztrákoknak miért higgyék el, hogy a hulladékégető nem lesz környezetszennyező?


- Nem véletlen, hogy ezt a beruházást Burgenland legdélkeletibb csücskébe tervezték: innen felénk és Szlovénia felé viszi a szél a füstöt, szagot - szögezte le Viniczay Tibor. - Miközben az Európai Unióban azt tervezik, hogy a vasfüggöny védelmében érintetlenül maradt természeti területeken bioturizmust szervezzenek, a Begas ennek az útnak a közepére építené a hulladékégetőt. Hiába érvelnek az osztrákok a száz munkahellyel, nálunk az égető a termálfürdőnek köszönhető ötszázat sodor veszélybe. A hatástanulmány készítésekor meg kell győznünk a beruházókat: őrültség erre a természeti értékekben gazdag vidékre telepíteni egy ilyen beruházást.

 Forrás: Vas Népe