Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eddig tízmilliárdot fordítottunk élelmiszerbiztonságra

  • 2003. november 05.
  • humusz
Hazánk eddig tízmilliárd forintot fordított a szigorú uniós élelmiszerbiztonsági előírások betartására, valamint létrehozta a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt.
Hazánkban mintegy kilencven olyan hús-, tejfeldolgozó vagy hűtőház van, amely várhatóan nem fogja tudni teljesíteni az Európai Unió élelmiszerbiztonsági előírásait - hangzott el a földművelési és egészségügyi miniszterek keddi közös tájékoztatóján.
Magyarország eddig tízmilliárd forintot költött az élelmiszerbiztonsági előírások feltételeinek megteremtésére, ennek felét uniós támogatás állta - közölte Németh Imre földművelésügyi miniszter. A keddi tájékoztatón elhangzott, hogy az élelmiszerbiztonság megteremtése összetett népegészségügyi és élelmezésbiztonsági feladat, amelyet uniós, WTO- és WHO-rendeletek is szabályoznak. Az élelmiszerbiztonság kérdése az EU-ban rendkívül fontos, ezért Magyarországon is a termőföldtől a fogyasztó asztaláig kell nyomon követni az élelmiszerek biztonságos előállítását. Az egészségmegőrzés alapvető feltétele, hogy az emberek egészséges élelmiszert fogyasszanak, ám ehhez nemcsak tudatos étrend-összeállításra, hanem a káros anyagoktól mentes élelmiszerekre is szükség van. Az agrártárca vezetője elmondta, hogy a kormány új minőségi szintet kíván elérni az élelmiszerbiztonság területén, elsősorban az eseti kockázatok megelőzésével. Erre akkor is szükség lett volna - húzta alá Németh Imre -, ha Magyarország nem lép be az Európai Unióba.

Kilencven élelmiszerüzem nem tudja teljesíteni az előírásokat

Jelenleg hazánkban mintegy kilencven olyan hús-, tejfeldolgozó vagy hűtőház van, amely várhatóan nem fogja tudni teljesíteni az Európai Unió élelmiszer-biztonsági előírásait. A többi részben vagy egészben már megfelel ezeknek a kötelezettségeknek, 44 ilyen üzemre pedig derogációt kért és kapott Magyarország.

A határállomások az uniós ellenőrzés fő pontjai

Németh Imre elmondta, hazánkra jövőre az unió külső határaként jelentős élelmiszer-biztonsági feladatokat ró a határainkon keresztülmenő áruforgalom ellenőrzése. A csatlakozás időpontjáig nyolc határállomást (Röszke, Letenye, Záhony, Eperjeske, Kelebia, Gyékényes, Ferihegy, Nagylak) fejlesztenek az Európai Unió előírásainak megfelelő színvonalúra. Ebből a röszkei, a letenyei, a záhonyi és a ferihegyi már el is készült.

Két tárca hivatala

Az agrárminiszter beszámolt arról is, hogy idén májusban az FVM és az egészségügyi minisztérium közösen létrehozta a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt elsőként a tagjelölt országok közül. A hivatal feladata az élelmiszerek nyomon követhetőségének biztosítása, a kockázatbecslés, továbbá az Európai Unió gyors vészjelző rendszeréhez való csatlakozás.

A népegészségügyi program része

Alapvető és elengedhetetlen a lakosság biztonságos, egészséges, elegendő, tápláló élelmiszerekkel való ellátása. Az élelmiszerbiztonság prioritást élvez a Johan Béla népegészségügyi programban, mert a biztonságos táplálkozás alapvető emberi jog, javítja az egészségi állapotot, a gazdaságban a termelékenységet, és hozzájárul a szegénység felszámolásához is - közölte Kökény Mihály egészségügyi miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a nemrégen létrejött élelmiszer-biztonsági tanácsadó testület kidolgozta az ezzel kapcsolatos nemzeti programot. A miniszter kiemelten szólt arról, hogy a helyes táplálkozást és az élelmiszerbiztonságot az oktatási programba is be kellene építeni. Mint mondta, az egészségügyi tárcának jelentős szerepe van az élelmezés- és táplálkozáspolitika alakításában és koordinálásában.

forrás: Magyarország.hu