Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dübörög a banda...

  • 2005. április 15.
  • humusz
"Kisebb riadalmat okozott tegnap a rákospalotai szemétégetõ mû. A közeli hipermarket vásárlói döbbenten konstatálták, hogy a létesítménybõl hatalmas gõz tõr fel, miközben az építmény ijesztõen dübörög."
Pikáns történet! Lám az égetõnek sem tetszik, hogy nyersanyag és energiapazarló csomagolásokat égetnek benne tonnaszámra! Nem veszi be a gyomra! Minket pedig a fõmérnök megnyugatott: minden oké, a termikus hasznosítást nem lehet megakadályozni....
"

Pedig ijedtségre nem volt semmi ok. Az égetőmű főmérnöke, Bánhidy János érdeklődésünkre közölte: miután korszerűsítették az égető kazánjait elvégezték a kifúvatás nevű műveletet. Ez alatt a gőzvezetékek kitisztítása értendő, amellyel elkerülhető, hogy a szennyeződések a csövekből a turbinák lapátjaira kerüljenek. A beavatkozás valóban meglehetősen attraktív, szemnek, fülnek is - jegyezte meg.

Három kazán kifúvatása már megtörtént, tegnap kezdték el a negyedikét. A tisztítás előreláthatólag tíz napig tart, ez alatt napi két-három alkalommal okoznak tíz-tizenöt perces lármát. Ezután legközelebb úgy tizenöt év múlva kell kifúvatni a csöveket. Mindez egyúttal azt jelenti: tíz nap múlva elkezdhetik a negyedik kazán üzemi próbáját. A szemétégető mű 2003 áprilisában kezdődött rekonstrukciójával az év vége felé végeznek, a létesítmény attól kezdve teljes - pontosabban a korábbinál nagyobb - kapacitással működik majd.

Bánhidy hozzátette: mielőtt elkezdték volna a kifúvatást, egyeztettek a környezetvédelmi felügyelőséggel és a XV. kerületi önkormányzattal, a környékbeli lakókat pedig szórólapon értesítették, mire számíthatnak. A hipermarketbe és a környéken persze nem csak palotaiak járnak - nyilván ez volt a riadalom oka - vélekedett a főmérnök. "

- NOL -