Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Decembertől gyűjtik a lejárt gyógyszert

  • 2005. szeptember 01.
  • humusz
gyogyszer2.jpg "Decemberben kezdik meg a lakosságnál keletkezett gyógyszerhulladék összegyûjtését a patikákban. Elkészült az egyszer használatos doboz, amelybe csak betenni lehet a felesleges patikaszert."
"A megvásárolt orvosságok ötödét nem használják fel az emberek, így az évente keletkező 2500 tonna gyógyszerhulladék – 56 millió doboz – vagy a szeméttelepeken, vagy a piacokon landol – mondta a Világgazdaságnak Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke. Az előző esetben a kommunális szeméttel elégetve szennyezi a környezetet, a piacon pedig egy doboz Algopyrinért egy kisüveg vodka jár.

A feleslegessé vált gyógyszerek összegyűjtését és megsemmisítését szabályozó rendelet harmonizál a tagállamok gyakorlatával, annak ellenére, hogy az Európai Unióban nincs egységes szabályozás – állítja Hamvas József, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője. Az EU-direktíva szerint az uniós országoknak úgy kell megoldani a gyógyszerhulladék ártalmatlanítását, hogy az ne veszélyeztesse az emberek egészségét.

Nyolc hazai gyógyszercég és -forgalmazó két éve 50 millió forint alaptőkével e célból alapította meg a Recyclomed közhasznú társaságot, ők koordinálják majd az ország 2040 patikájában öszszegyűjtött hulladék elszállítását – tudtuk meg Miklósi András ügyvezető igazgatótól.

Elkészült az egyszer használatos egyutas kartondoboz, amelybe csak berakni lehet a feleslegessé vált patikaszert. A 40 literes dobozt az Országos Röntgen- és Kórháztechnikai Intézet e célra alkalmasnak minősítette. A dobozokat a patikákon belül, a gyógyszertár tulajdonosának döntésétől függően vagy az officinában, vagy a raktárban tárolják. Előző esetben a betérők szó nélkül bedobhatják a feleslegessé vált készleteiket, másik esetben a patikus megnézi, mi kerül a szemétbe. Ám mint azt Zalai Károly mondta: csakúgy, mint eddig, a lakosok kérésére a gyógyszerészek ezután is megvizsgálják, lejártak-e már a nem használt orvosságok.

A gyógyszerhulladék gyűjtése és elszállítása nem a patikák, hanem a gyógyszergyártók költsége, ám az érintettek nem tudtak megegyezni arról, hogy az évi 150-200 millió forint költséget hogyan osszák meg egymás között. A hazai cégek az árbevételhez, a külföldiek pedig a dobozszámhoz kötnék a költségmegosztást. Zalai szerint lehet, hogy a kettő között lesz a végső megállapodás. Erre azért lenne gyorsan szükség, mert a Recyclomed Kht.-nek szerződést kellene kötni a patikákkal, amelyben szabályoznák a dobozok elszállításának gyakoriságát. Legolcsóbb megoldásként kínálkozna, hogy a patikáknak 2-3 naponta gyógyszert szállító nagykereskedők egyúttal elvinnék a hulladékkal megtelt dobozokat. E célra a furgonokban külön rekeszt alakítanának ki. A gyógyszerhulladékot a tervek szerint a regionális égetőkben semmisítik meg. Miklósi Andrástól megtudtuk, hogy egy kilogramm hulladék elégetésének költsége száz forint körüli."


Forrás: Világgazdaság Online