Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Civiliáda zöld bojkottja

  • 2003. október 09.
  • humusz
A három legnagyobb magyarországi civil környezetvédõ szövetség, a Hulladék Munkaszövetség, a Levegõ Munkacsoport és a Magyar Természetvédõk Szövetsége nem vesz részt az Európa Ház október 9-10-i Civiliáda rendezvényén, mert a civil találkozót dohánygyár is támogatja.
A Civiliáda 2003 rendezvény egyik fő szponzora a British-American Tobacco Magyarország Rt (BAT) hívják fel a figyelmet a bojkottot hirdető szervezetek.
A környezetvédő szövetségek elfogadhatatlannak tartják, hogy a magyar országos civil találkozó lebonyolítását egy dohánygyár pénzelje, mivel ez alapvetően ellentétes a környezetvédők értékrendjével és céljaival.

A bojkottáló szervezetek a 2002-es Civiliáda után, amelyet ugyancsak a BAT támogatott, megkeresték a szervezőket és felszólították a rendezvényt szervező Európa Ház nevű szervezetet, hogy haladéktalanul ítélje el a dohányipar tevékenységét, és jelentse ki: többé semmiféle támogatást nem fogad el tőle.

Felhívásuk ellenére az Európa Ház a 2003-as évben is elfogadta a BAT dohánygyár támogatását, ezért a három legnagyobb magyar környezetvédő szövetség, számos más civil szervezettel együtt nem vesz részt a Civiliáda rendezvényein.

A szervezetek kérik az összes magyarországi civil szervezetet, hogy a jövőben ne fogadjanak el támogatást a dohánygyáraktól és bojkottálják a dohánygyárak által szponzorált rendezvényeket.

Hulladék Munkaszövetség
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége

A cikk elérhető: itt!