Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ENSZ legújabb tanulmánya a tengeri hulladékokról

  • 2009. június 12.
  • humusz
Szerző: 
admin
Az ENSZ környezetvédelmi programja során végzett felmérés komor képet fest a tengerek és óceánok állapotáról. Leginkább a partok mentén legnagyobb mennyiségben előforduló két hulladékfajtára terjedt ki a felmérés, melyek megdöbbentő mennyiségi adataik mellett, halálosak is a vizek élőlényeinek.

 

A különböző műanyatörmelékek gyakorlatilag megfojtják az óceánok élőlényeit, felborítják az egészséges ökoszisztémát. A legkiterjedtebb veszélyt az egyszer használatos műanyagzacskók jelentik. Ezek csökkentése, részleges helyettesítése már nem elegendő a probléma megoldásához, teljes betiltásukra lenne szükség. Az ilyen zacskók teszik ki csak az önkénteseket foglalkoztató U.S. National Oceanic and Atmospheric Association által az 1989-2007 között összegyűjtött tengerparti szemét 9%-kát, és a számok egyre csak nőnek.

A második leggyakoribb típusú tengeri hulladék a cigarettához kapcsolódó törmelékek: a cigarettacsikk és a csomagolás csaknem a tengeri szemét felét teszik ki. A Földközi-tenger vidékén a hulladék 40%-kát, Ecuador partmentén az 50%-kát teszi ki a hulladéknak, mérgezve a halakat.

Ezek nagymértékben hozzájárulnak a tengeri ökoszisztémák súlyos fenyegetéséhez.  A törmelékek világszerte több mint 1 millió madarat és 100.000 emlőst pusztítanak el. A legsúlyosabb helyzettel a kelet-ázsiai régióban találkozhatunk, magában foglalva az olyan fejlődő országokat, mint Kína, ahol 1,3 milliárd ember él és ahol az ENSZ adatai szerint a férfiak csaknem 60 százaléka füstöl.

 

Forrás: alternativenergia.hu