Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 21 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akció Győrsövényházán

  • 2003. május 13.
  • humusz
Több, mint száz köbméternyi szemetet térképezett fel a település határában a helyi civil szervezet.

Több, mint száz köbméternyi szemét van azokon az illegális hulladéklerakó helyeken, amelyeket a Tájsebészet-akció keretében térképezett fel Győrsövényház határában az Egyesület Győrsövényházért elnevezésű civil szervezet.

Az egyesület nemrégiben a helyi általános iskola környezetvédelmi szakkörével közösen szervezett akciót a tisztább környezetért. A tucatnyi fiatal Győrsövényház több mint húsz négyzetkilométernyi határából a faluhoz közelebb eső területeket térképezte fel.

A kerékpáros bejárás eredménye: tizenegy illegális hulladéklerakóhely felderítése, amelyek 800–900 négyzetméternyi területet foglalnak el és 120–125 köbméternyi szemetet rejtenek. A szemét zöme háztartási hulladék és építési törmelék, de egy helyen festékesdobozok is vannak, amelyek már a veszélyes hulladék kategóriába sorolhatók. A legtöbb lerakó a Kerenó-erdő és a lőtér mellett, valamint a volt Fricke-major mögött található. A tizenegy „miniszeméttelepből" kilenc kézi erővel is felszámolható, mert ezekről csupán egy-öt köbméternyi, viszonylag könnyen mozgatható szemetet kell eltakarítani. Erre a közeljövőben újabb akciókat szervez az egyesület.