Fölösleges Áruk Fóruma - online gyűjtemény

Mókás gyűjtemény, de egy jó nevetés után az agyunkat is elkezdhetjük tornáztatni. A Fölösleges Áruk Fórumát (FÁF) ugyanis éppen 40 évvel az 1967-ben indult Kiváló Áruk Fóruma után és annak mintájára hoztuk létre.

Célunk rámutatni arra, hogy mennyi felesleges holmit vásárolunk, ami a vásárlás után rögtön a szekrény mélyére vagy a szemetesbe kerül, pedig használati tárgyként forgalmazzák; a természeti erőforrások feleslegesen merülnek ki, a végén pedig nem lesz hová rakni a sok szemetet. A túlzásba vitt fogyasztás Magyarországon csupán a lakosság 6%-a szerint jelent gondot környezetvédelmi szempontból, ugyanakkor 35%-unk szerint a hulladék súlyos probléma (Eurobarometer felmérés). Nem áll, tehát, össze - vagy inkább nem akarjuk, hogy összeálljon - a fejekben a közvetlen összefüggés, hogy a fogyasztási minta alapjaiban határozza meg a keletkező hulladékmennyiséget.

A vásárlások 40%-a impulzus vásárlás, vagyis nem előre tervezett. Ez azt jelenti, hogy a bevásárlások majd' fele úgy születik, hogy meglátjuk, megkívánjuk és megvesszük. Nem gondolkodunk, nem ragaszkodunk holmi bevásárlólistákhoz, csak hagyjuk, hogy a marketingesek "kényeztessék" érzékeinket, amiért aztán borsos árat fizetünk. Ha megesszük az a baj, mert az erre építő cukorkát, csokik, üdítőnek nevezett lónyálak betesznek az egészségünknek, ha hazavisszük, az is baj, mert általában rögtön megy a szekrény mélyére vagy a kukába a hirtelen felindulásból megvett kacat.

Gondos útmutatónk az értelmes vásárláshoz: 1. Indulás előtt gondoljuk végig, hogy mire van ténylegesen szükségünk. 2. Tartós terméket vegyünk, nézzünk utána, hogy van-e javítóhálózata, mielőtt vásárolunk. 3. Kerüljük az agyoncsomagolt termékeket, mert minél több a csomagolás, annál több szemétért fizetünk. 4. Ne a plázákba járjunk kikapcsolódni, és ne vásárlással vigasztaljuk vagy ünnepeljük magunkat. Indulás kirándulni a barátokkal!

Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet!

Várjuk a te fényképeidet is, és ne felejts el hozzászólni az ész nélküli fogyasztás műremekeihez!

A tárgyak egy része kiállítás formájában is megrendelhető, melyről a Fölösleges Áruk Fóruma kiállítás menüpontban  olvasható leírás.

Online "kiállításunk" ezen a linken érhető el.