Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál

Időpont: 
vasárnap, 2012, november 11 - 00:00 - szerda, 2012, november 21 - 00:00
Helyszín: 
Klebelsberg Kultúrkúria
Téma, a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot támogató nagyszabású kulturális és tudományos rendezvénysorozat, mely a lakosság és a sajtó figyelmét kívánja ráirányítani a környezetvédelem feladataira és problémáira, a fenntarthatóság kérdéskörére, a személyes felelősségvállalás és a nemzetközi interdiszciplináris együttműködés fontosságára. Mindezt a művészet és a design egyetemes nyelvén teszi, nemzetkoszi interkultúrális párbeszédet generálvaA természeti környezet megóvását célzó színes programsorozat támogatja e területen működő magyar, külföldi és nemzetközi szervezetek, intézmények, feltalálók és öko-tudatos művészek tevékenységét, megjelenési lehetőséget biztosítva számukra. 

Cél
A Fesztivál, célja a társadalom öko-centrikus gondolkodásmódjának és környezettudatos szemléletváltásának elősegítése, a tudomány és a művészet eszközeivel átfogó programcsokor megvalósítása a kultúra és a fenntarthatóság közötti összefüggés hangsúlyozásával. Valamint célja a nemzetközi környezettudatos design aktualitásainak megismertetése a magyarországi lakossággal, nemzetközi öko-design körkép bemutatása, interkultúrális design - párbeszéd támogatása.Egy magas színvonalú programsorozat létrehozása, változatos rendezvények megvalósítása, környezetvédelmi célok szem előtt tartásával. Az újrahasznosítás népszerűsítése, valamint a természetes alapanyagok felhasználásának indítványozása. Hatásos figyelemfelkeltés, látványos, meghökkentő, ötletes, humoros és művészi értékeket hordozó öko-alkotások felsorakoztatásával, mint egyfajta design-demonstráció.Az esemény kommunikációja eléri az ország teljes lakosságát, és kiemelt figyelmet fordít a nemzetközi média-megjelenésekre is. A kommunikációs kampány a nyomtatott sajtóban, az online médiában, TV-kben és rádiókban fog megvalósulni.

Koncepció
A környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze a művészet, a design, melyen keresztül széles társadalmi rétegeket lehet megszólítani és felkelteni érdeklődésüket. A természet szépségeinek megismertetése és mindennapi életünkbe való beillesztése szintén jelentős szerepet tölt be a Fesztiválon. A tudományos és innovációs eredmények bemutatása, hétköznapi megoldások, lehetőségek keresése és kínálása is fontos része az eseménysorozatnak.

Tematika
Érintett területek: művészet (iparművészet, képzőművészet, táncművészet, zeneművészet, design, tudomány, innováció, környezetvédelem, természetvédelemProgram típusok: kiállítás, konferencia, előadás, performance, bemutató, workshop, kerekasztal beszélgetés, pályázat

Célcsoport
A Fesztivál elsősorban a gyerekeket és a fiatal felnőtt korosztályt célozza meg, előtérbe helyezve a környezettudatos nevelés szempontjait. Meggyőződésünk, hogy a társadalom öko-centrikus gondolkodásmódjának kialakítását már az 5-15 éves korcsoport körében meg kell kezdeni, annak érdekében, hogy később környezettudatos életformát válasszanak.Emellett a 15-35 éves korcsoport is igen fogékony a környezet és a természet védelmének témájára, így számukra is alakítjuk programjainkat.A 35-55 éves korcsoport pedig a saját gyermekeik nevelésén keresztül érdekelt a környezetvédelem és ökológia témakörében.Mindezt alapul véve a célcsoport 3 részre oszlik és igen széles társadalmi réteget érint, elsősorban a városi középosztály 5-55 év közötti tagjait foglalja magába.

PROGRAM:

Zöldág Családi nap

2012. 11. 11. A tudomány világnapja a békéért és fejlődésért 

  • Állatismereti előadások
  • Növényismereti előadások
  • Környezetvédelmi előadások
  • Fair Trade és bio termék bemutatója, vására
  • Öko-design: külföldi és magyar kézművesek, iparművészek termékbemutatója, vására
  • Növény, játék, ruha, könyv csere-bere
  • Kincsestár öko-kézműves műhely
  • Környezeti nevelést elősegítő, szórakoztató játékok, vetélkedők

 

Öko-design workshop

2012. 11. 21. Földünkért világnap
Organikus illetve újrahasznosított alapanyagok kreatív felhasználása, művészeti vezetéssel.

Hidegkúti Horgásztó és Öko-park – zöld közösségi tér

2012. 11. 21. Földünkért világnap

  • tanösvények: növényismereti, állatismereti
  • sporthorgász verseny
  • öko-design workshop

 

Reök Cecília projekt manager
Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom utca 2-10.
Telefon: + 36 1 329 0865, fax: +36 1 392 0862
Mobil:  +36 20 2991040
e-mail: [email protected]
www.kulturkuria.hu

További információ: