Szatyor képzés 2012

Időpont: 
hétfő, 2012, július 16 - 10:00 - 18:00
Helyszín: 
Budapest

Hallottál már a Szatyor Bevásárló Közösségről, s szomorú vagy, hogy nincs hasonló a Te lakókörnyezetedben? Szívesen szereznéd be zöldségeidet, s egyéb élelmiszereidet megbízható, általad ismert biotermelőktől hétről hétre? Itt a lehetőség: szervezd meg saját bevásárló közösséged!

Messzelátó Egyesület a Szatyor Egyesület a környezet- és egészségtudatos életmód támogatásáért együttműködve a vidéki alternatív fogyasztói csoportok létrehozását szeretnék elősegíteni a képzés megszervezésével. A képzés megismerteti az érdeklődőkkel a bevásárló közösségi csoportok általános működését. Mintaprojektként a Szatyorbolt budapesti csoportjának tagjai átadják jó gyakorlataikat és megosztják a tapasztalataikat, tudásbázisukat a résztvevőkkel, illetve további konzultációkkal segítik a megalakuló csoportokat.

A már megalakult bevásárló közösségekről olvashatsz a Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkjében. (http://tudatosvasarlo.hu/cikk/igy-szervezz-bevasarlo-kozosseget)

"A Szatyor Egyesület alapszabályban megfogalmazott célja, "hogy országosan olyan közösségi kezdeményezéseket támogasson, amelyek terjesztik a lakosság körében a környezettudatos életmódot, a környezettudatos fogyasztói magatartás hatását, és a közvetlen, helyi termelő-fogyasztó kapcsolat előnyeit tudatosítják és a környezettudatos és társadalmilag felelős szemléletváltozást erősítik." A Szatyor Egyesület támogatásval a Szatyorbolt alternatív vásárlási lehetőséget biztosít mindazoknak, akiknek igénye, hogy közvetlenül a termelőktől, minőségi, bio minősített, vagy kíméletes gazdaságból származó élelmiszerhez jussanak hozzá. A termelőkkel személyes kapcsolatban vagyunk, ismerjük gazdaságukat, termelési módjukat és legtöbbször családjukat is. Időszakosan termelői bemutatkozókat szervezünk, amikor a tagság nagyobb része is személyesen megismerheti azokat, akik termékeit megvásárolja."

Kiket várunk? 
Elsősorban vidéki városokban/ Budapest-környéki kis településen élőket, akik a Szatyorhoz hasonló kezdeményezést szeretnének indítani a saját közösségükben.

Képzés Időpontok:

  • Július 16., hétfő
    • 10-15.00 Alternatív termelői-fogyasztói csoportok működési elvének bemutatása a budapesti Szatyorbolt példáján. Gyakorlati képzés a csoport logisztikai, önkéntes menedzsment és jogi szervezéséről és kapcsolatkiépítésről a helyi termelőkkel. Közös tudásbázis alkotás.
    • 16-18.00 A Szatyor budapesti átvevőhelyének látogatása a termelők fogadása és a fogyasztói dobozok összeállítása közben, majd részvétel az átadás-átvétel szervezésében.
  • Augusztus: Előrehaladási Találkozó: Internetes konferencia résztvevőkkel. Konzultációs lehetőség. A pontos időpontot a résztvevőkkel közösen egyeztetjük majd.
  • Szeptember: Megalakult vidéki csoportok beszámolójának „kiállítása”. A pontos időpontot a résztvevőkkel közösen egyeztetjük majd.

Jelentkezés:
Jelentkezési lap itt: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGhES1U0NF9yXzRuSi1HSUV2Qy1UUUE6MQ
Jelentkezési határidő: 2012. július 13.

A képzésen való részvétel ingyenes!

Amit érdemes magaddal hozni: nyitottságot, egy mosolyt, jegyzetfüzetet, s esetleg valamilyen egészséges nasit (gyümölcs, rágcsálni való zöldség), amit együtt elropogtathatunk.


További információ: 
http://www.messzelato.hu/hu/node/760