ÖKOsodjunk!

Időpont: 
szombat, 2013, április 20 - 09:00 - 15:00
Helyszín: 
Bp., Csillebérc
A Föld Napja alkalmából nyílt ökológiai programot tart gyereknek és felnőtteknek a Rogers Alapítvány és Akadémia 2013. április 20-án Csillebércen. A program keretében 14 órától Rátz Judit, a Humusz Szövetség alelnöke válaszol az érdeklődők komposztálással kapcsolatos kérdéseire.

Rogers AlapítványIdén tavasszal, az elmúlt két évhez hasonlóan, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával komposztálással kapcsolatos iskolai foglalkozásokat, lakossági előadást, illetve a lakosság, iskolák és civil szervezetek körében komposztláda osztást tart a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány, és középiskolásoknak szóló oktatási intézménye, a Rogers Akadémia. E projekt keretében, a Föld Napjához kapcsolódóan 2013. április 20-án délelőtt 9 és délután 3 óra között gyerekeknek és felnőtteknek szervezünk nyilvános programot a Csillebérci Szabadidőközpont területén, ahol az érdeklődők ökológiai előadáson, foglalkozáson, és közös főzésben vehetnek részt, emellett pedig elméleti és gyakorlati segítséget kaphatnak az otthoni komposztáláshoz. Az előre jelentkezőknek - a keretünk erejéig - ingyenes komposztálóládákat biztosítunk.

Ez már tradíció, hiszen harmadik éve zajlik a Rogers Alapítvány komposzt projektje és komposztláda-osztása a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának támogatásával. Az elmúlt években – az ideit beleértve – mintegy 30 iskolában tartottunk / tartunk komposztálással kapcsolatos gyakorlati foglalkozást közel 700 felsőtagozatos diáknak, és összesen 150 komposztládát osztottunk (illetve még osztunk) szét a lakosság, iskolák és civil szervezetek körében.

A projektek során emellett tavaly komposztálás oktatásához kapcsolódó tanári kézikönyvet (feladatokkal) készítettünk, idén pedig Ökospirál néven rendszeresen frissülő Facebook oldalt indítottunk. A kézikönyv és a Facebook oldal eddigi anyagát még április folyamán kiküldjük minden budapesti általános iskola címére CD-n, hogy a pedagógusok könnyen használhassák mindennapi munkájuk során, hiszen a Rogers Akadémia legfontosabb céljai között szerepel az ökológia tudatosság erősítése, különösképpen a saját élményeken keresztül, a cselekvő tanulás örömének átélése mentén.

A terepi ökológiai foglalkozásoknak kedvező időszak a tavasz, ilyenkor – főleg idén a lassan már végtelenre nyúlt tél után – mindenki örömmel bújik ki a barlangjából, és megy ki a természetbe. A budapesti természetbe, a Normafához, ezen belül pedig a Csillebérci Szabadidőközpont III-as pavilonjához invitálunk mindenkit 2013. április 20-a szombat délelőtt és kora délután, aki kikapcsolódni akar és eközben többet megtudni az ökológiáról és a komposztálásról.

Ökológiai programunk a Föld napjához közeli hétvégére esik, április 20-ára (22-e a Föld Napja). Nem véletlen. A Föld napját pontosan az ökológiai tudatosság hívta életre még 1969-ben.

Programunkon különböző előadásokon, foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők: elsőként végzős diákjaink tartanak előadást a fogyasztói társadalom és az ökológia kapcsolatáról projektérettségijük keretében. Ezt követően tanár kollégánk az iskoláknak is tartott komposztálási foglalkozásra invitálja a résztvevőket, ahol pedagógus kollégák is szerezhetnek jó ötleteket. Majd „Alkossuk újra” címmel egy másik tehetséges diákunk tart Trash Art foglalkozást.

Vendég előadóink is érkeznek: Dr. Victor András, több általános iskolai tankönyv szerzője, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettől a mindent átfogó ökológiáról tart előadást, míg Rátz Judit, a Humusz Szövetség alelnöke kifejezetten a komposztálással kapcsolatos tudnivalókkal ismertet meg minket. Emellett pedig lesz kültéri főzés, és a helyi komposzt kezelése, ahol megnézhetjük, hogy valóban porrá válik-e, ami porból származik!

További információ: 
Turóczi Levente projektmenedzser, tel.: +3630/6294826, e-mail: [email protected] www.rogersakademia.hu