Földevők Európában

Időpont: 
hétfő, 2013, április 22 - 18:00 - 21:00
Helyszín: 
Európa Pont, Millenáris

Bár földevésre még nem kényszerülünk, életmódunkkal rendesen pusztítjuk a Földet – ezzel a ténnyel a Föld Napja alkalmából különösen aktuális szembe néznünk. Az Európa Pontnál a Független Színház Földevők performanszában nyolc, gyökeresen eltérő európai polgártársunk életébe, gondolataiba nyerhetünk betekintést. Mindehhez csak az Európa Pont melletti zöld gyepre kell leheverednünk, megkímélve magunkat a kőszínházi konvencióktól.

A színház nyolc Peer Gynt ösztöndíjasának monológjai és tánca számos aktuális társadalmi, környezeti, gazdasági kérdést vet fel, melyekre saját válaszainkat csak mi magunk adhatjuk meg. Miért választjuk a költségesebb és kevésbé természetbarát építőanyagot otthonaink építésére? Lehet-e környezetbarát egy atomerőmű vagy egy acélgyár? A tüdőrák vagy a munkanélküliség a jobb választás? Mennyiben károsabb a cigaretta füst, mint a kipufogó gáz? Hogyan buzdíthatta egy fiatal lány hazugsága lincselésre városa lakóit? Miért nézzük le azokat, akik a szemétből is értéket tudnak előállítani? Miért nem hiszünk azokban a gyerekekben, akik rossz tanulóknak lettek bélyegezve?

A performansz során a nézők maguk dönthetik el, hogy kinek a történetére kíváncsiak, az eltérő szempontokat milyen sorrendben kívánják megismerni, illetve mennyiben vonódnak be az egyes monológokba. Az alkotók ugyanis nem kívánnak rangsort állítani a történetek között, hiszen mindenkinek a saját problémája a legfontosabb, és a saját igazsága a valódi igazság. Ugyanakkor ahhoz, hogy bármiben is előre tudjuk mozdítani kontinensünk jövőjét, érdemes a másik helyzetét, érdekeit is figyelembe vennünk. A parkban mindenki egyenlő, a színészeket nem választja el a színpad, ahogy a nézők sem kényelmesedhetnek bele bársonyszékeikbe. A szereplők jelmezei újrahasznosított anyagokból készültek.

A performansz után mindenkit várunk az Európa Pontba, hogy megosszuk vendégeinkkel a legnagyobb kincsünket.

Helyszín: Európa Pont (Millenáris Park, 1024 Budapest, Lövőház u. 35.)
Időpont: 2013. április 22. 18:00
A performansz megtekintése díjtalan.

Szereplők:
Ádám Orsolya
Barabás Anna
Boros Tamás
Budai József
Csiki Gellért
Farkas Franciska
Oláh Edmond
Tóth István

Író: Illés Márton

Rendező: Balogh Rodrigó

Koreográfia: Lisztóczky Hajnal

Jelmez: Dani Boglárka, Paráda Zsolt

Zene: Mészáros Zsuzsanna (Marge), Papp Tamás (Tmx)

Helyszíni technikus: Farkas Áron Budapest,

A Független Színház 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy aktuális társadalmi kérdéseket új megvilágításba helyező, emberközpontú darabokat állítson színpadra. Újszerű művészeti kezdeményezések megvalósításán dolgozunk, amelyek aktuális társadalmi kérdésekre reagálnak, és bevonnak hátrányos helyzetű embereket. Az Európa Pont az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának közös új létesítménye, amely 2011. óta nemcsak hasznos információkkal, hanem számos izgalmas, európai témájú szakmai és kulturális programmal is várja a látogatókat az Európai Unió Házának földszintjén és galériáján.

További információ: 
Illés Márton [email protected] +36.30.464.7934