Filmvetítés - Hány ember élhet a Földön?

Időpont: 
szombat, 2013, május 11 - 15:00 - 18:15
Helyszín: 
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola

A film 3 perces bemutatója.
Az eseményre lehet csatlakozni a facebookon is.

Helyszín: A Tan Kapuja Buddhista Főiskola (Börzsöny utca 11., Budapest, 1091)
Időpont: május 11. szombat 14.45-18

Program:

15.00 - 16.00 "HÁNY EMBER ÉLHET A FÖLDÖN?" - David Attenborough filmje a túlnépesedésről (magyar felirattal)
"A föld több millió különböző faj otthona, de csak egyetlen faj uralkodik mindenen, az ember. Csaknem hétmilliárdan élünk a földön és az emberi népesség több, mint két fővel nő másodpercenként. Kétszázezer emberrel minden egyes napon, majdnem 80 millió emberrel évente..."

16.00 - 17.00 "MEKKORA LÉTSZÁMRA ÉS ÉLETMINŐSÉGRE TERVEZTE A TEREMTŐ A FÖLDET?" - Simonyi Gyula előadása (B​OCS Alapítvány) 
Évezredek túlnépesedése, szűkössége után az emberiség két-három évszázada óriási energiakincsre bukkant és ennek segítségével tudományos-technikai forradalmat, sokféle csodálatos fejlődést produkált. Miért zsúfoltuk nyomban tele népességrobbanással ezt az ajándék ökológiai tágasságot, történelmi esélyt? Ma vajon miért nem csak párszáz millióan vagyunk a Földön, hogy mindenki minőségi életet élhessen? Hogyan lehetett a hirtelen ránkszakadt energiabőségből népességrobbanás, s ennek következtében világnyomor, szüntelen háborúskodás, az ökoszisztéma szétbarmolása? 
Miért történik a párok szándéka ellenére évente százmilliónyi "jaj, úgy maradtam" baleset-teherbeesés? Miért tartják tudatlanságban a serdülőket, tenyészállat-sorban a nőket? Amikor mindenféle hatalmak agymosó ideológiákkal erőltették a szaporodást, milyen különböző szerepeket játszottak a vallások különféle áramlatai? A fogantatás misztikája, a nemzés költészete, az eljövendők jogai... Mi akadályozza a kézenfekvő, gyors, olcsó, mindenki nyer megoldást?

17.00 - 17.15 szünet

17.15 - 18.15 "LINEÁRIS ÉS CIKLIKUS LÉTSZEMLÉLET MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE" - Cser Zoltán előadása 
Korunk fő problémja a lineáris létszemlélet, valamint az abból következő gazdasági növekedés kényszer. A növekedés szemlélet hatásait tapasztaljuk a népesség növekedésben, a környezet kizsákmányolásában, valamint az emberi értékek eltorzulásában. Azonban a régi ázsiai ciklikus létszemlélet követői tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy a dolgok egymástól kölcsönösen függnek, hogy minden elindított folyamat visszatér, így másfajta felelősséget éreztek a környezetük és annak lakói iránt.

Az előadások látogatása díjtalan. Az előadások a "Nagyterem"-ben lesznek.
További információ: 
Bocs alapítvány, www.bocs.eu