Cserepiac

Vecsesen december 1-en, szombaton delutan 2 es 5 kozott a Jozsef Attila Muvelodesi Hazban (Karoly utca 1.).

Szeretettel varunk minden kivancsit, aki veszi a faradtsagot is kilatogat hozzank. A csereholmikat ne felejtsetek otthon!

Tamas

Cserepiac
Ez egy egyszerű módszer a csereberére, a pénznélküli vásárlásra.
Minden résztvevő regisztrálja magát és kap egy sorszámozott és hitelesített (a rendezők által aláírt/lepecsételt) forgalom nyilvántartó lapot. Ezek után kipakolja a magával hozott csereholmikat s megkezdődhet a „csere”.
„Csere”, így idézőjelek között, mert valójában szó sincs (közvetlen) cseréről, s pont ez a Cserepiac lényege. Ha valakinek valami megtetszik a kirakott dolgok közül, megegyezik az áráról a régi gazdájával, amit beírnak mind a két forgalom nyilvántartó lapra. Az eladónak hozzáadják a „vételárat” az egyenlegéhez, a vevőéből pedig levonják, az új egyenleget hitelesíttetik, s a kinézett tárgy már gazdát is cserélt. Ha a résztvevők nem is cserélgetnek, a tárgyak igen, gazdát. 
A végcél természetesen az, hogy a záráskor minden résztvevő nulla körüli egyenleggel távozzon, ne legyen sok elköltetlen bevétele, de ne is tartozzon a többieknek túl sokkal. A szervezők ezt megpróbálják elősegíteni, ezért is szükséges az egyezségek hitelesítése. Az árba, ami a két fél egyezsége, természetesen nem szólnak bele, ellenben ha úgy találják, hogy a vevő egyenlege túlságosan negatív vagy az eladóé túlságosan pozitív, s főleg, ha nem látják esélyét annak, hogy ez a cserepiac végéig javuljon, akkor a legvégsőbb esetben joguk van a vásárlást meg is vétózni. Szerencsére erre csak nagyon ritkán van szükség, hiszen a cserepiac nem a résztvevők megélhetéséről szól, a csereholmik nagy többségéről akkor is könnyű szívvel le tudunk mondani, ha nem találunk semmi, számunkra fontosat a többiek kínálatában. A cserepiac végén az egyenlegek nem törlődnek. Aki legközelebb is eljön, onnan folytathatja, ahol korábban abbahagyta, ezért is szükséges a regisztráció és a hitelesítés.
A cserepiac végén összepakolunk, ki-ki hazaviszi, amit „cserélt” illetve aminek nem sikerült új gazdát találnia.
A cserepiac célja az, hogy a még szép és jó, csak éppen feleslegessé vált holmik ne a kukában végezzék, hanem új gazdára találva továbbra is használatban maradhassanak.
Az eddigi tapasztalatok alapján azt javasoljuk hogy ilyesmi holmikkal készüljenek:
  • könyvek, CD-k,
  • kisebb használati tárgyak,
  • működőképes elektronikai tárgyak,
  • jó állapotban lévő gyerekjátékok,
  • ajándéknak való dísztárgyak,
  • feleslegessé vált, de szép szobanövények
A következő holmik problémások szoktak lenni, ezért érdemes meggondolni, hogy megéri-e a fáradtságot, hogy elhozzák a cserepiacra: Ruhák, bútorok, használt edények, kézben nem elvihető tárgyak…

Ne kerülgesse, ne őrizgesse tovább őket, hozzon magával egy hátizsáknyi csere holmit és találjon nekik új tulajdonost!