Akció a hulladékégetés alternatíváiért

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz)

kötélhúzó versenyt rendez

2007. szeptember 12-én, szerdán 11 órakor

a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elõtt.
(Budapest, XIII. kerület Pozsonyi út 56.)

A verseny tétje: Mire költjük a hulladékgazdálkodásra szánt uniós pénzeket? Több munkahely lesz vagy több szemét?

Az eseményre meghívtuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékesét.

Országos akcióhét a hulladékégetés alternatíváiért

Háttér:

 

Az elmúlt években készült stratégiai anyagok, operatív programok, fejlesztési tervek mind a munkahelyteremtés, a versenyképesség és - elvi szinten - a fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozzák. Az újrahasznosítás több munkahelyet teremt, mint a hulladékégetés, hosszú távon versenyképesebb és fenntarthatóbb rendszer is, hiszen az anyagokat ismét nyersanyagként használja fel, így több energiát nyer vissza, mint amennyit a hulladékégetők produkálni tudnak. A hasznosítás olcsóbb, mint az égetés, mind a beruházás, mind az üzemeltetés tekintetében. Nem mindegy, hogy mennyi szemétdíjat kell majd fizetni!

A gyakorlatban mégis inkább a hulladékégetők terveiről hallunk, s nem az újrahasznosítás erőteljes állami segítését, támogatását tapasztaljuk. Az uniós hulladékgazdálkodási támogatások jelentős részét akarják égetők építésére fordítani, és ez nem szolgálja az ország érdekeit. Ha az állam megújuló energiaforrásként tekint a szemétre, és kedvező áron veszi át az égetők által termelt áramot, gomba módra fognak szaporodni az égetők.

Szentgotthárdon, Hajdúböszörményben, Várpalotán és más érintett településeken a tervezett hulladékégetők elleni tiltakozásban már eddig is több ezer ember vett részt. Ezek az emberek, valamint az akciónaphoz csatlakozó szervezetek nem a hulladékégetők, hanem a környezetbarát, fenntartható hulladékkezelő rendszerek támogatását várják az államtól.

A kötélhúzás során várhatóan kiderül, hogy melyik oldalnak szurkol az NFÜ....

További információ:

  • Szuhi Attila 30/ 563 -7749

  • Perneczky László 20/ 3900566

  • Szilágyi László 20/ 225 - 6033 (csak szept. 12-ig)

  • Gadó György 20/ 824 - 5498 (csak szept. 12-ig)


Vidéki rendezvények:

  • Hajdúböszörmény: Zöld Kör és a csatlakozó civil szervezetek szeptember 12-én 14 órakkor átadják az összegyűlt több ezer aláírást, amelyben a lakosság a tervezett hulladékégető ellen tiltakozik és kérik a képviselőtestületet, hogy szavazzon az égető ellen ill. írjon ki népszavazást. Bővebb információ: Zöld Kör, Molnár Attila: 70/337-2917

  • Tát-Nyergesújfalu: A Zöld Sziget Tát és Térsége Környezetvédelmi Egyesület látványos akciót szervez a tervezett hulladékégető cementgyár elleni tiltakozásképpen: Bővebb információ: Kostyál János:30/2477469

  • Szentgotthárd: A Pronas, Pro Natura Szentgotthárd, civil összefogás tagjai 2007. szeptember 14. (péntek) 19.30 h Mogersdorf (Ausztria): információs rendezvényt szerveznek, téma: a Heiligenkreuzba tervezett szemétégető. BIGAS-PRONAS közös szervezésben, trilaterális (osztrák, szlovén és magyar zöldek ) találkozó formájában.

  • Pécs: a Lehet Más a Világ Pécsi Aktivista Klubja megindítja Pécs városában információs kampányát, amelynek keretében tájékoztatják a lakosságot a hulladékégetés hátrányairól és aláírást gyűjtenek a környezetbarát hulladékgazdálkodási megoldások mellett.
  • Miskolc: sajtóbeszélgetés az égetőkről és az aktuális helyi ügyekről