Papucs az olvasáshoz

  • 2010. augusztus 01. 02:00
  • graczek

Minden évben "rám tör" az újságvásárlás. A nyaralás lájtos miliőjéhez nálam hozzátartozik a muci újság. Igyekszem az értelmesebbjét választani, amelyikben a cikkekből könnyed hangvételben, de legalább megtudok valamit. Idén is igyekeztem a legközelebbi újságos standhoz, hogy vegyek az agyamnak valami édességet.

Kezdtem az első helyen.
Eladó: Jó napot!
Én: Jó napot! Kérek egy Éva magazint. (Egyébként mindegy melyiket írom, mert mindegyik egyen külsőt nyert.)
Eladó: Ott találja, tessék. És mutat a végtelen hosszú újságmintás fal felé.
Én: De ott csak bebugyolált, kartonnal vigyázba állított, reklámtárgyakkal kitömött újságnak látszó csomagok vannak.
Eladó: Ez van, mást nem tudok adni.
Én: Én olvasni szeretnék, nem gyerekpapucsot venni meg dezodormintát.
Eladó: Sajnálom, nincs olyan, ami csak úgy magában újság.
Én: Értem, köszönöm.

Fancsali mosollyal odébbálltam. Ezt eljátszottam a következő három újságosnál, bízva abban, hogy találok egy "csupasz" újságot, de nem jött össze. Az utolsónál már fortyogtam magamban, amihez az újságos is csatlakozott. Elmondta, hogy a hócipőjük tele van a csomagolt, kapcsolt árus újságokkal, mert formátlanok, sok helyet foglalnak, ami egy bodénál bizony szempont, elcsúsznak egymáson így polcolni sem lehet a csomagokat, ráadásul az újság címlapjára nyomtatott vonalkódot a modernebb újságosoknál a fóliától nem lehet leolvasni, tehát már a boltban fel kell bontani.

Beleharaptam a citromba és megvettem az újságot. A gyerekpapucsot pedig kitettem a házunkban cserebere céljára rendszeresített asztalkára. A kutyasétáltatásból visszatérve láttam, hogy már el is vitte valaki. Hála a jó égnek, legalább valakinek hasznára lesz! Más kérdés, hogy hány nap után szakad szét a kínai reklámkatalógusból beszerzett flip-flop papucs...

A kiadók meg tudják meg, hogy nem a fejkendőért meg a táskáért - amiből természetesen előbb, mint utóbb szemét lesz - veszem meg az újságukat, hanem az olvasnivalóért! És nagyon fáj a szívem, amikor pont az értelmes, jó humorú írók által összegyúrt, magát környezettudatosnak valló laphoz csomagolják hozzá azt a buta papucsot.

graczek