Bio nem öko csomagolásban

  • 2010. szeptember 01. 02:00
  • graczek

Már régóta szerettem volna szóvá tenni, hogy a biotermékek csomagolásánál - egyáltalán, a minősítésénél - miért nem szempont a környezettudatosság? Abszurd, hogy a vegyszerek nélküli, környezettudatos termelésből származó áruk környezetszennyező csomagolásban kerülnek a polcokra.

Legjobb csomagolás a nem csomagolás. Ez a biopiacokon, helyi termelőktől ládából vásárolt zöldségeknél, gyümölcsöknél még talán megoldható, amennyiben kiskosárral megyünk. Bármely bioboltba betévedve azonban azt tapasztaljuk, hogy jó alaposan be van minden csomagolva, kimérve alig lehet kapni valamit.

         

Ha biotermelőként csomagolnék, akkor arra figyelnék, hogy a termék "burkolata" természetes anyagból legyen. Vagyis, amikor például tönkölysüti vásárlására vetemedik valaki, akkor ne szembesüljön már azzal, hogy azt polisztirol habtálcán kínálják. A polisztirol újrahasznosítása ugyanis nem megoldott, ráadásul rákkeltő anyagokat tartalmaz. A műanyag csomagolásokból az egészségre szintén káros műanyaglágyító egyébként mindenképpen beoldódik a benne lévő ételbe, italba. Minél magasabb a hőmérséklet és minél zsírosabb az étel, annál jobban. Természetesen a legegészségesebbnek mondott Activia joghurt is polisztirol csomagolásban van, szemben a legtöbb "mezei" joghurtos pohárral, ami a nem mérgező polipropilénből vagy polietilénből készül. Az összes biokozmetikum műanyagflakonokban figyel, a bioboltokban kapható csokiknál sem ritka a fémgőzölt fólia, amit gyakorlatilag nem lehet újrahasznosítani. Az ilyen-olyan spéci tejeket, bio üdítőket szemrebbenés nélkül bevágják legkörnyezetszennyezőbb csomaglásba, a tetrapackos dobozba.

Hadd fantáziáljak még egy kicsit...Ha én biotermelnék, biztosan megoldanám az újratölthető csomagolásom logisztikáját. Gondoljunk csak bele, ez is hozzátesz a vevői lojalitáshoz: a vásárlóm visszajön, mert visszahozza a dobozt, üveget, amit aztán - hoppá - újratöltök neki. Például, ha biobort készítenék, az elsők között lehetnék azok között, akik betétdíjas üvegben forgalmazzák azt!

Végső elkeseredésemben, ha tényleg minden összeesküdne ellenem és nem tudnám a fentieket sehogy kivitelezni, akkor legalább arra törekednék, hogy újrahasználható (nem újrahasznosítható!) legyen a csomagolásom. A süti kerüljön fémdobozba, a tésztát csatos üvegbe, a krémet kis porcelán fiolába, az ömlesztett árut textilzsákba tenném azzal a céllal, hogy ha az szép és praktikus, akkor ottmarad a kedves vevőm otthonában és remélhetőleg még jó sokáig örömét leli a használatában.

Sokszor kérdezik tőlem, hogy mitől bio a bio? Nos, azon túl, hogy a hatóság által bevizsgált termékről van szó, nekem az is egy mérce, hogy milyen csomagolásban van. Hogy lehetne már a műanyag csomagolásban bármi tényleg bio??

graczek