Az éghető és a nem éghető világ

  • 2010. október 01. 02:00
  • graczek

A "hulladékhasznosítás" egy terjedőben lévő, aggasztó formájára szeretném felhívni a szemétbarikádokon kűzdők figyelmét.

Az elmúlt években épületgépészként dolgoztam. Több alkalommal meglátogattam egy ausztriai megújuó energia hasznosítással - energiatakarékossággal foglalkozó kiállítást. Itt ért egy komoly döbbenet a fa, és más egyébb szilárd tüzelésű fűtőberendezések magyarországihoz képest sokkalta kiterjedtebb piaca kapcsán. A szilárdtüzelésű kazánok, kályhák, tűzhelyek elképesztő választéka típusban, technológiában, méretben. Ettől rögtön a hideg kezdett futkosni hátamon, ahogy a végtelen letarolt erdőségek képe felrémlett előttem.

A szilárd tüzeléssel kapcsolatos következő rémkép napjainkban kezd kibontakozni. Ez inkább már itthon, Magyarországon. Az utóbbi években, aki tehette igyekezett beszerezni valamiféle vegyestüzelésű kazánt a gáz mellé. Ez a "vegyes" - tüzelés pedig nem sok jót ígér. Ahogy egyre hízik a havi gázszámla az ember - ilyesféle kazán birtokában - kezdi a világot éghető és nem éghető részre osztani. Kár is azt a zsák szemetet kitenni az utcára, megeszi azt a kazán is! Természetesen ilyen mindig is volt mióta szemét van. Az elmúlt években azonban elegendően olcsó és kényelmes volt az olaj és a gáz. Az összes fűtött alapterület elképesztően megnőtt. A lakosság, jövőbeli energiainségének csillapítására nagy arányban fogja égetni a háztartási hulladékot.


... volt kitől tanulnia. A szűrési és leválsztási technikák terjedése csak "lassabb ütemben várható".


Fülöp Lajos István