Re-Karácsony

  • 2014. december 01. 01:00
  • Agi
2014-et írunk. Sokat változott a világ és folyamatosan ugyanezt teszi. A természetben és a bolygónk alkotta komplex rendszerben nincs olyan, hogy állandóság. Még, ha mi emberek szeretnénk is, hogy a biztonságos stabilitás uralja életünket, ez valósággal lehetetlen. Alkalmazkodni kell, éberen kell figyelni azt, ami más, ami valami új. Sokaknak még ma is újdonság a környezettudatosság. A mi életünkben, sőt már sokkal korábban is zajlottak olyan folyamatok, melyek minden korábbi változásnál jelentősebbek.
Éberen és figyelmesen, igazán gondolkodva élni nem könnyű, ezt elismerem, de csak elhatározás kérdése, hogy előző életszakaszunk rossz beidegződéseit lecseréljük valami sokkal jobbra. Pár hét múlva már rutinná válik minden új szokás.
Számos ember, akikkel arról beszélgetek, hogy ő maga mit tehet a környezete védelméért, a legtöbb esetben a szokásai és a kényelmessége mögé bújik. Például: „Hát én biztos nem megyek el az 5 utcával arrébb kihelyezett szelektív gyűjtőig!” – Saját komment: De bezzeg, ha vásárolni kell egy újabb ruhát, vagy még egy telefont, azért elmész bármilyen messzire!
Ezzel a bevezetővel csupán csak a szemléletformálásra szeretném felhívni a figyelmet. Nagyon sok múlik ezen! Attól, hogy más nem teszi, mi még élhetünk tudatosan. Csupán azért, mert JÓT teszünk vele. Ez az érv, pedig bőven elegendő. Szerintem, aki 2014-ben nem éli csak kicsit is tudatosabban az életét az jobb, ha elbújik. Már a csapból is ez folyik, így hát tessék nagyon gyorsan felzárkózni, mert a környezettudatos emberek tábora egyre növekszik és mindenki tudja, hogy rossz kimaradni a legnagyobb „bulikból” :)
Az idei Karácsony tehát más lesz! Ezt jobb, ha már előre leszögezzük. Ha eddig lusta voltál kreatív és újrahasznosított ajándékot vagy csomagolást készíteni, akkor most bizony MEGTESZED! :) Fáradozásodért cserébe elismerést, megbecsülést, tiszteletet és meglepődött arcokat kapsz majd. Mi kell ennél több? Hiába vagyunk elgépiesedett és virtuálisan fertőzött szférában nap, mint nap, azért a legnagyobb értéket még mindig az emberi megbecsülés képviseli, ezt ne felejtsük el!
És ott van az a milliónyi ötlet, amit láthatunk és gyűjthetünk, ha például az internetes kép keresőbe beírjuk a következőt: újrahasznosított karácsonyi csomagolás. Fantasztikus, elképesztő, megdöbbentő, hihetetlenül kreatív dolgokra bukkanhatunk. Ha az általunk látott ötleteknek csak a felét fogjuk megvalósítani, már akkor is sokat nyertünk vele. Kicsit felfrissül az agyunkban elraktározott ’praktika állomány’ és akár új távlatok is megnyílnak.
Nekem mindig az okozza a legnagyobb meglepetést, amikor azt látom, hogy valaki új funkciót ad egy tárgynak. Erről szól az újrahasznosítás! Gémkapocsból angyalka; wc papír gurigából többek között kicsi mikulás dísz vagy adventi naptár készíthető. Mikulás csomagot állíthatunk össze egy kifestett PET palackban vagy a már nem hordott pulóver anyagából varrhatunk puha kis tasakot. Egy asztali mini karácsonyfa vagy pajkos póniló figurák könnyen összeállíthatók parafa dugókból. A fém kupakok sem vesznek kárba, ha ügyesen egymáshoz illesztve lógatható díszeket varázsolunk belőlük. Csicsás-díszes csomagolóanyag helyett bátran használjunk egyszerű barnás papírt, amelyet egy elhasználódott bevásárló táskából nyerünk ki. De egy különleges kis dísszel megspékelve, akár az újságpapír is tetszetős bevonattá válhat.
Remélem sikerült némi inspirációval szolgálnom az idei ünnepekre! Vidám készülődést és jó kreatívkodást kívánok Nektek!