Kis fogadó, nagy ötletek

Fényképes beszámoló a kisoroszi Rácz Fogadóról: mit tehet egy fogadó és étterem azért, hogy óvja a környezetét?

 

Áruk csomagolása

A cukrot télen, a hangyák csökkenésével a kávé és tea mellé nem csomagolva adjuk, ezzel is elkerüljük a felesleges hulladék keletkezését. Üvegesek és betétdíjasak üdítőitalaink, söreink és boraink. A tejszín és a tej kiöntőben, és nem csomagolva kerül az asztalra. A konyhai alapanyagok jelentős részét piacon, így csomagolás nélkül, a többit meg nagy kiszerelésben vásároljuk.

 

Biciklisbarát fogadó

A Szentendrei-sziget kedvelt biciklis túrahely. Kerékpártárolóval segítjük a bicikliseket, tagjai vagyunk a biciklisbarát szálláshelyeknek. Terveink közt szerepel, hogy a következő szezonban önkiszolgáló bringa szervizt létesítünk Kisoroszi központjában, a fogadó előtt.

 

Helyi áruk, termelők és alvállalkozók

A Dunakanyarból érkezik a kenyér és péksütemény, a szörp, a friss virág, a dió, a friss fűszernövények, halaink egy része. A piacon beszerzett zöldség, gyümölcs és hús friss és szezonális, és csomagolása sincs. Helyben készül a limonádé, a jeges tea és a mentatea.

A fogadó dolgozói gyalog vagy kerékpárral járnak a munkahelyükre, holott ezt autóval is megtehetnék, hisz mindannyiunknak fontosak a zöld értékek.

 

 

 

Irodai működés

Levelezés és adminisztráció alkalmával igyekszünk a nyomtatnivalót a minimálisra csökkenteni. Ha muszáj nyomtatni, pl. az étlapot, akkor azt újrapapírra tesszük. Az irodai munka folyamán keletkező papírhulladékra újra nyomtatunk, vagy jegyzetelünk. A maradék 15%-ból gyújtós lesz.

 

Papíráru

 

A WC papír újrahasznosított papírból, a kéztörlő újrahasznosított Tetra Pakból készül. Szalvétáink és konyhai törlőink szintén újrahasznosítottak, és nem klór által fehérek.

 

 

Sózás helyett

Kőörleményt, homokot használunk, nem károsítjuk az állatokat és növényeket.

Szelektív hulladékgyűjtés

A papírt, szerves hulladékot, moslékot, üveget, fém dobozokat és fáradt olajat külön gyűjtjük. A hulladékkezelés első lépése a megelőzés, így elsősorban arra törekszünk, hogy minél kevesebb „szemetet” vásároljunk.

 

 

 

Terveink

Nagyobb beruházásokra, saját tőke hiánya és a pályázati rendszer struktúrája miatt (Közép-Magyarországi régió alig részesül az EU-s forrásokból) sajnos nincs lehetőségünk. Középtávú, 5 éves fejlesztési tervünk része, hogy napkollektort szereljünk fel pufferrel, az épületet szigeteljük, a szürkevizet hasznosítsuk és a mostani kazánt kondenzációsra cseréljük.

Célunk továbbá, hogy kihasználva a fogadó adottságait, a faluban lévő központi fekvését, helyi termékekből boltot hozzunk létre. Álmunk, hogy az előadó termünk információs és turisztikai központ legyen. Ehhez folyamatosan pályázatokat figyelünk, pontosítjuk, részletezzük terveinket.